A csípős, savanyú garnéla leves (Tom Yum Goong) a thai konyha egyik klasszikus étele. Valóban meglehetősen csípős, ezért vigyázzunk arra, hogy kinek tálaljuk! De aki szereti a pikáns és ázsiai ízeket, azoknak tuti kedvence lesz!
Hozzávalók
- 50 dkg garnéla rák
- 1 ek olaj
- 2 L víz
- 2 ek vörös curry paszta
- 2 ek koncentrált tamarind szósz
- 2 tk kurkuma por
- 1 tk aprított chili (opcionális)
- 8 kaffir levél
- 2 ek halszósz
- 2 ek friss zöldcitromlé
- 2 tk barnacukor
- Koriander levelek
Elkészítés
- Alapleves: A rákokat megtisztítjuk, a rákfejeket és a héj darabokat az olajban, lassú tűzön 10 percig megforgatjuk. 2.5 dl vízzel felöntjük és hozzáadjuk a curry pasztát. 5 percig forraljuk, majd alacsony hőmérsékletre állatjuk, hozzáadjuk a maradék vizet és 20 percig rotyogtatjuk. A levest leszűrjük, a héj darabokat eldobjuk.
- Az alaplevest visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a fűszereket (kaffir levél, tamarind, chili, kurkuma), 2 perc múlva a rákokat. 5 percig főzzük – a végén hozzáadjuk a cukrot, zöldcitromlevet és halszószt. Elkeverjük.
- Tálaláskor megszórjuk koriander levelekkel.
Tippek
- Házias vagy bolti konyhakész rák alaplevest is lehet alkalmazni, akár tengeri hallevest is, bár annak nem egészen ugyanaz az íze. Ázsiai alaplevesek>>
- A chili opcionális – valóban csak akkor főzzük a levesbe, ha bírjuk az erős ételeket. Gondoljunk másokra is – a leves csípősségét redukálhatjuk (csupán 1 ek curry pasztát alkalmazzunk és chilit külön tálaljuk a bátrabbak tányérja mellé).
- Ideális vendégváró étel – továbbá remek gyógyír nátha ellen!
- A csípős, savanyú garnéla leves egy klasszikus thai étel, remekül passzol egy thai menübe.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu