Ha egy gyors és egyszerű, sütésmentes ínyencségre vagy desszertre vágyunk, a gyümölcshab a legideálisabb erre. Ez az erdei gyümölcs hab elkészíthető friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökkel, így télen-nyáron fogyasztható. Én Amaretti kekszet használtam a recepthez, de bármi más keksz vagy babapiskóta alkalmazható. Különleges alkalmakra a víz helyett adhatunk a gyümölcsökhöz pár kanál likőrt (pl. meggy, narancs, eper vagy Amaretto). Ez a desszert akár 2 nappal előre is elkészíthető, így tökéletes vendégváró vagy ünnepi vacsorák, ebédek végén is.
Hozzávalók
- 2 kis csomag vaníliás cukor
- 150 g fagyasztott vegyes bogyós gyümölcsök
- 200 ml zsíros habtejszín
- ½ bögre mandulás vagy gyömbéres keksz (lehet gluténmentes is)
- Extra bogyós gyümölcsök a díszítéshez, opcionális
Elkészítés
- A fagyasztott bogyókat egy aprítógépbe tesszük egy tasak cukorral, majd ízlés szerint durvára vagy simára pürézzük. Adunk hozzá néhány kanál vizet (vagy likőrt), és addig keverjük, amíg egy sűrű keveréket kapunk.
- A tejszínt és a másik tasak vaníliás cukrot egy közepes méretű tálba öntjük, és addig verjük vagy keverjük elektromos habverővel, amíg egy habos krémet kapunk. Ehhez is adhatunk kevés alkoholt.
- A kekszeket durva morzsává zúzzuk.
- 4-6 kis poharat vagy tálat elkészítünk Mindegyik aljába kanalazunk egy púpos evőkanál kekszmorzsát, majd gyümölcspürét, majd tejszínhabot. Ezt megismételjük.
- Végül néhány fagyasztott vagy friss bogyós gyümölccsel díszítjük, és megszórjuk keksz darabokkal.
- Tálalásig hűtőben tároljuk.
Kapcsolatos receptek