A kínai újév köszöntésére hagyományosan egészben párolt vagy sült halat szokás fogyasztani a kelet-ázsiai országokban, ami a jószerencse és bőség szimbóluma. Ez általában a wokban készül, ugyanis a kínai konyhában alig használnak sütőt. Ez a kínai párolt hal fűszeres olajjal leöntve lesz különleges. A recept egy kicsit eltér a hagyományos verzióktól, ugyanis a halat először a sütőben megpároljuk, majd a tetejét a sercegő fűszeres olajjal leöntjük, amitől a hal bőre ropogós lesz. Nagyon finom, pikáns és remekül passzol egy vendégváró kínai menübe.
Hozzávalók
- 2 egész vörös sügér vagy keszeg, kibelezve és megtisztítva
- 1 kis darab gyömbér, gyufaszálakra vágva
- 2 újhagyma, gyufaszálakra vágva
A sercegő olajhoz:
- 3 evőkanál földimogyoró olaj
- 1 piros chili
- 2 cm gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál Shaoxing rizsbor
- 2 újhagyma
- 2 tk szezámolaj
- Koriander levelek
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
- A hal bőrét (mindkét oldalon) többszörösen bemetsszük, majd egy tepsibe helyezett rácsra tesszük őket. Minden vágásba újhagyma és a gyömbér darabokat nyomunk.
- Kb fél liter vizet egy vízforralóban felforralunk, ezzel leöntjük a halakat.
- Lefedjük a tepsit alufóliával és a sütőbe tesszük. Kb 20 percig pároljuk a halat.
- Közben a gyömbért és a chilit hosszú, vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát felszeleteljük, majd az újhagymát felaprítjuk.
- 15 perc múlva leellenőrizzük a halat. Ha átsült – kivesszük a sütőből, és fólia alatt hagyjuk pár percig hűlni (a pihentetési idő alatt készíthetünk egy gyors köretet a wokban).
- A wokban felhevítjük a földimogyoró-olajat. Amikor kissé füstöl, hozzáadjuk a gyömbért és a fokhagymát. Egy percig kevergetve sütjük, vagy amíg kissé megbarnulnak (de ne égjenek meg!) Hozzáadjuk a szójaszósz, rizsbort és az újhagymát. Takarék láng felett kevergetve még egy percig sütjük.
- A halat egy nagy tálra tesszük, majd nagyon óvatosan leöntjük a forró, fűszeres olajjal – a hal sercegni fog.
- A tetejére szórunk koriander leveleket, és azonnal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek