Az angolszász országok legfontosabb adventi süteménye a mince pie ami egy egzotikus mincemeat töltelékkel készül. A tükörfordítás ellenére nem darált húsról van szó, hanem egy fűszeres aszalt gyümölcs lekvárról, amit manapság alkohollal, hagyományosan faggyúval tartósítanak. Ez az aszalt gyümölcs lekvár áfonyával és mandulával kiegészítve lesz különleges. Nagyon sok karácsonyi és szilveszteri süti (vegán és glutén-mentes is!) alapja lehet, így érdemes néhány üveggel készíteni még December elején. Kiváló gasztro ajándékként is.
Hozzávalók
- 500g aranymazsola (szultana)
- 200g aszalt vörösáfonya
- 100ml brandy
- 50ml Amaretto
- 100g mandula pehely, durván felapírtva
- 150g kandírozott citrus héj
- 150g sötét muscovado cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk mixed spice (vagy mézeskalács) fűszerkeverék
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 tk vanília paszta vagy 2 tk vanília esszencia
- 150 ml almalé
- 1 evőkanál puha, tejmentes margarin
Amikor kihűlt:
- 3 evőkanál világos muscovado cukor
- 2 evőkanál mandula likőr (Amaretto)
- 2 evőkanál narancslikőr (Cointreau)
Elkészítés
- Egy nagy keverőtálba szórjuk a mazsolát és az áfonyát. Hozzáadjuk a brandy-t és a mandulalikőrt, jól összeforgatjuk. Lefedjük és egy éjszakán át érleljük.
- Másnap átöntjük őket egy nehéz aljzatú lábasba, és hozzáadjuk az összes többi hozzávalót (kivéve az utolsó 3-at).
- Felforraljuk, majd alacsony hőfokon, lefedve főzzük, amíg a folyadék szinte teljesen felszívódik. Sűrű, ragacsos lekvárszerű keveréket kell kapnunk.
- Kikapcsoljuk a tűzhelyt, és hagyjuk kihűlni.
- Mikor teljesen kihűlt, hozzáadjuk a cukrot és a két likőrt (ha nem akarunk túl sok alkoholt, adjunk helyette citromlevet – kb. 2 evőkanál kell). Jól elkeverjük.
- A lekvárt sterilizált üvegekbe kanalazzuk, lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.
- Ha lehet, legalább két hétig ne bontsuk fel, így intenzívebb lesz az íze!
- Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek