Ezek a sertésszeletek pikáns babos mártásban a mexikói ízeket varázsolják az asztalunkra. Fél órán belül összedobható – sőt, még gyorsabban, ha előre elkészítjük a mártást. Kicsit csípős, de használhatunk enyhébb vagy kevesebb chipotle pasztát. Rizzsel vagy csupán kenyérrel és ropogós zöldsalátával tálaljuk. Ideális étel baráti, családi összejövetelekre, nyáron akár grillezére is.
Hozzávalók
- 4 vékony sertéskaraj vagy tarja filé
- 1 tk chipotle paszta
- 1 tk sűrített paradicsom
- 1 teáskanál olívaolaj
- ½ lime leve
- ½ teáskanál szárított oregánó
A mártáshoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 db sárga vagy piros kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk római köménypor
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk chipotle paszta
- 2 tk sűrített paradicsom
- 4 db közepes, érett paradicsom vagy 1 konzerv hámozott paradicsom
- Só, bors
- ½ lime leve
- 1 konzerv vörös vesebab
Elkészítés
- Először bepácoljuk a sertéshús szeleteket. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, beletesszük a húst, és mindegyiket alaposan bedörzsöljük a páccal. Pihentetjük.
- Elkészítjük a babos mártást. A hagymát, kaliforniai paprikát és a fokhagymát apróra vágjuk. Durván felaprítjuk a paradicsomot.
- Egy nagy, lapos lábasban felhevítjük az olajat, majd a hagymát kb 5 percig megdinszteljük. Hozzáadjuk a felaprított paprikát és fokhagymát, majd kevergetve egy percig pirítjuk.
- Belekeverjük a fűszereket, majd a chipotle pasztát és a sűrített paradicsomot. Egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk az apróra vágott vagy a konzerv paradicsomot és kevés vizet, ha szükséges. Sózzuk, borsozzuk.
- Felforraljuk, lejjebb állítjuk a hőfokot, és körülbelül 15-20 percig főzzük, amíg selymes, sűrű mártást kapunk.
- A babot lecsepegtetjük, és a mártáshoz adjuk.
- Felmelegítjük, hozzáadjuk az apróra vágott koriandert és a lime levét. Lefedjük és pihentetjük.
- Egy serpenyőt vagy grillserpenyőt felhevítünk (nyáron a grillsütő is használható).
- A sertésszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd a serpenyőbe/grillsütőre tesszük. Mindkét oldalon pár percig sütjük (a hús vastagságától függően).
- A babos mártással tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Sertéshús receptek
- Grill receptek
- Mexikói receptek
Zest.hu