Az őszi, téli hónapokban a sült tök remek és egészséges snack (pl. juharsziruppal) vagy köret (pl. chilivel és fokhagymával) lehet – a maradék pedig levesekhez, puffancsokhoz, muffinokhoz, omlettekhez is felhasználható. Ez a Chilis sült sütőtök krémleves nagyon gyorsan elkészül, ha maradék sült tököt alkalmazunk a recepthez! Vegán verziót tálaljuk növényi alapú krémmel, vagy a tejföl el is hagyható.
Hozzávalók
- 1 kisebb sütőtök
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 enyhe vörös chili, kimagozva és apróra vágva
- ½ L forró zöldség alapleves
- 2 evőkanál tejföl vagy görög joghurt (elhagyható)
Elkészítés
- A sütőtököt kimagozzuk, majd gerezdekre vágjuk.
- A sütőt 180 C fokra bemelegítjük, majd a sütőtök szeleteket 30 perc alatt puhára sütjük. Egy tányéron hűlni hagyjuk őket, majd a héjukat eltávolítjuk és a tök húsát egy kis tálba tesszük. Felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk vagy egyből folytatjuk a receptet.
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A chilit kimagozzuk, majd apróra vágjuk.
- Egy lábasban felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és a chili nagy részét. Lefedjük, és alacsony hőfokon körülbelül 8 percig pároljuk, amíg a hagyma megpuhul.
- Hozzáadjuk a sütőtök húst és az alaplevest, majd egy botturmix segítségével pürézzük.
- Tejföllel, görög joghurttal vagy zabkrémmel tálaljuk, megszórva a maradék, apróra vágott chilivel .
Kapcsolatos receptek
Zest.hu