A mexikói konya egyik legfontosabb alapanyaga a kukorica, amit rengeteg ételhez használnak. Ez a mexikói paradicsom és kukorica saláta a híres paradicsom és feketebab saláta receptje alapján készül. Ideális töltelék lehet tacoban vagy tortilla tekercsben, de tálalhatjuk köretként is grillezett húsok, halak mellé. Nagyon egyszerű elkészíteni, különösen, ha van maradék grillezett kukoricánk.
Hozzávalók
- 1 csemege kukorica
- 2 evőkanál olívaolaj
- ½ fej lilahagyma
- ¼ tk füstölt paprika
- ¼ teáskanál őrölt római kömény
- 1 piros vagy zöld chili
- 15 dkg koktélparadicsom
- ½ zöldcitrom leve
- 1 marék koriander levél, apróra vágva
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- A grillsütőt vagy grillserpenyőt felhevítjük.
- A kukoricát kevés olajjal megkenjük, és közepes hőfokon körülbelül 10 percig grillezzük/sütjük, percenként megforgatva, amíg a kukorica megpuhul és enyhén csíkos. Hűlni hagyjuk, majd egy éles késsel levágjuk a csutkáról a szemeket (függőlegesen egy vágódeszkára állítjuk, egyik kézzel szorosan fogjuk, míg a másikkal úgymond lefűrészeljük a szemeket a csutka mentén).
- Közben a chilit kimagozzuk, és felaprítjuk. A hagymát vékonyan felszeleteljük, a paradicsomot pedig félbevágjuk.
- A maradék olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, és a hagymát kb 5 percig puhára sütjük. Hozzáadjuk a chilit, paprikát és a római köményt, majd egy percig keverjük.
- Hozzáadjuk a paradicsomot, és 5 percig pároljuk, vagy amíg a paradicsom egy kicsit megpuhul.
- A kukorica szemeket belekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd zöldcitrom levével és korianderrel elkeverve tálaljuk.
- Melegen és hidegen is tálalható.
Kapcsolatos receptek
- Zöldségsaláták
- Paradicsomsaláták
- Grillezett kukorica
- Egészséges saláták
- Mexikói receptek
- Tortilla töltelékek
Zest.hu