Az Insalata di cozze egy híres és népszerű olasz antipasti. A kagylókat fehérborban megfőzik, majd egyszerű vinaigrette- tel tálaljék. Ez az egyszerű kagyló saláta azonban konyhakész, azaz előfőzött kagylóból készül, amely a legtöbb szupermarketben kapható. Elkészítése így csupán néhány percet vesz igénybe, és voila lehet is tálalni pezsgőzés kísérőjeként egy ünnepi vagy baráti összejövetelen! A recept természetesen elkészíthető friss kagylókkal is.
Hozzávalók
- 15 dkg főtt kagyló, héj nélkül
- 1 evőkanál fehérborecet vagy ½ citrom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem, bazsalikom vagy kapor
- Só bors
- Chili pehely
Elkészítés
- Leöblítjük a kagylókat, és egy tálba szórjuk.
- Összekeverjük az olajat, ecetet, a fokhagymát és a fűszernövényeket. Sózzuk, borsozzuk.
- Megkóstoljuk és ízlés szerint módosítjuk.
- A kagylókat az öntettel elkeverjük, és ízlés szerint adhatunk hozzá néhány csipet chilipelyhet.
- Ha van időnk, pácoljuk kb egy órán át (a hűtőben) találás előtt.
Friss kagylóval készítve
- A friss kagylókat leöblítjük, majd kiválogatjuk a jókat.Lásd kagylók tisztítása és előkészítése>>
- A kagylókat egy nagy lábasba tesszük, hozzáadunk egy pohár fehérbort és felforraljuk.
- A lábast lefedjük, és hagyjuk pár percig párolni a kagylókat, amíg a héjuk kinyílik.
- Amikor kinyíltak egy szűrőedényben hűlni hagyjuk őket.
- Kiveszük a kagylóhúst a héjakból, majd az öntettel összekeverjük.
- Ezt a verziót tálalhatjuk langyosan is.
Kapcsolatos receptek
- Kagyló receptek
- Olasz receptek
- Parti falatok