A gárnálarákok kistesű, tízlábű rákok, amelyek hideg és meleg vízben, tengeri és édesvízi környezetben élnek. Mivel az egyik legnépszerűbb eledel a tengerparttal rendelkező országokban, így érdemes megismernünk őket alaposabban.
Garnélafélék
A világon számon tartott kb 3000 garnélafélék az ízeltlábúak törzsébe, a rákok altörzsébe, a felsőbbrendű rákok osztályának a tízlábú rákok (Decapoda) rendjébe tartozó élőlények, amelyek többnyire tengerekben élnek. A garnélák kis páncélos testtel, fogazott csőrnyúlványban végződő fejjel, pici fekete szemekkel, izmos farokkal és hosszú csáppal rendelkeznek. A garnéla kifejezés leginkább a Caridea (négyollós garnálarák) és a Dendrobronchiata családok tagjaira vonatkozik, bár szinte minden más kis termetű rákot, ami hasonlít a garnélára, szintén garnélának nevezünk, amely meglehetősen zavaró, különösen angol nyelven. Ugyanis a „prawn” vagy „shrimp” kifejezések köznyelvi, azaz nem tudományos nevek – a prawn eredetileg a Dendrobronchiata alrendbe tartozó rákokra, míg a shrimp a Caridea család tagjaira utaltak. Manapság azonban Amerikában shrimp az eredeti prawn neve, míg az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és egyéb angol nyelvterületeken a shrimp a kisebb állatokra vonatkozik (magyarul a koktélrák talán). Ezenkívül léteznek tiger, jumbo, king prawns kifejezések is, amelyek a garnélák nagyságára utalnak. Megtévesztő az is, hogy a scampi másik hivatalos neve Dublin Bay Prawn, amely szintén a Decapoda rendbe tartozik, de az valójában homár, nem garnéla. Többet a rákokról a tengeri herkentyűk bejegyzésben lehet olvasni.
Mi a különbség a prawn és shrimp között?
Toxonómusok szerint kétségtelenül hasonlóak, mivel mindkettő a tízlábú rákok (Decapoda) rendjébe tartozik, amiket külső, kemény páncél véd, de a hasonlóságok itt véget is érnek.
- A shrimp (caridea) lamellás, tányérszerű kopoltyúkkal és karmokkal rendelkezik az elülső két pár lábain. A Dendrobranchiata alrendbe tatozó prawnnak viszont elágazó kopoltyúi vannak, és karmai három lábcsoporton találhatók, az elülső pár észrevehetően nagyobb.
- A shrimp teste három különálló részből áll, a középső szegmens átfedi az elülső és a hátsó részt. A prawn teste nem tagolt, így egyenesebb, mint a shrimp.
- Genetikai és viselkedésbeli különbségek is vannak közöttük, például a prawn ivadékát közvetlenül a környező vizekbe engedi, míg a shrimp a teste alján hordozza az ikráit.
- A másik fontos különbség, hogy a shrimp kizárólag sós tengervízben él, ahol úszással mozog. A prawn ezzel szemben az édes vagy sós víz talaján kúszik. Ez fogyasztási szempontból azt jelenti, hogy az édesvízi garnélarák édesebb ízű, míg a tengeri garnéla természetesen sós ízű.
Garnélák élettani hatásai
- A garnélarák számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük káliumot és sok B-vitamint, amely szükséges az idegrendszerünk optimális működéséhez.
- A garnélarák szelén-tartalma segíti a pajzsmirigy, reprodukciós rendszer és a sejtjeink egészségét. Magas mennyiségű cinket is tartalmaz, ami fontos az egészséges immunrendszer fenntartásához.
- A garnélarák fogyasztása elősegíti az erős csontozat felépítését, mivel foszfort, kalciumot, rezet és magnéziumot tartalmaz. Továbbá csökkenti a koleszterin szintet.
- Fogyókúrás és egészségtudatos étrendekbe is passzol. 10 dkg főtt garnéla csupán 70 kalória.
- Sajnos a nagyipari, piszkos környezetben való tenyésztés következményeként a garnélarák (minden más tengeri herkentyűnél több) tiltott vegyszerekkel, rovarirtó szerekkel és még csótányokkal is szennyezett lehet. Ezért ajánlatos vadvízi garnélákat vásárolni.
- A garnélarák az egyik leggyakoribb allergén. Ha garnélarák elfogyasztása után bármilyen zavaró tünetet tapasztalunk, például torokfájás vagy köhögés, tüsszögés vagy nyelvviszketés, akkor forduljunk orvoshoz. Lásd ételallergiák>>
Garnéla vásárlása, elkészítése
A garnéla nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető étel. Lehet főzni, grillezni, sütni, párolni stb. Azonban fontos, hogy nem szabad sokáig sütni, főzni. Továbbá jóval finomabb az eredmény, ha nyers, azaz nem előfőzött garnélákkal dolgozunk, amiket a legtöbb esetben ajánlatos a páncélukban elkészíteni. Többet a garnélák vásárlásáról, elkészítéséről és híres ételekről a garnéla receptek bejegyzésben lehet olovasni>>
Kapcsolatos receptek