A Kíni újév hagyományos ünneplésére halat szokás sütni vagy párolni (egészben) a dél-kelet Ázsiai országokban és világszerte a metropoliszok kínai negyedeiben. Ez a sült tengeri keszeg (durbincs) kínai módon készül, bár annyiban különbözik a hagyományostól, hogy a sütőben sül, nem wok-ban, így kevésbé lesz halszagú az egész lakás! Hátránya viszont az, hogy nem lesz igazán ropogós a hal bőre – mindenesetre nagyon egyszerűen elkészíthető. Tálaljuk egy kínai menü keretében, kínai köretek kíséretében.
Hozzávalók
- 1 nagy tengeri keszeg, egészben, de kibelezve és megtisztítva
- 1 hüvelynyi gyömbér, vékonyra szeletelve
- 1 chili, szeletelve
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál Shaoxing rizsbor (vagy száraz sherry)
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál pirított szezámolaj
- 1 zöldcitrom
- 1 marék korianderlevél
- 1 tk szezámmag
- Tálaláshoz: apróra vágott újhagyma és korianderlevél
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A halat kívül-belül megmossuk, majd szárazra töröljük. Éles késsel a hal bőrén (mindkét oldalon) réseket vágdosunk.
- Vékonyan felszeleteljük a fokhagymát, a chilit és a gyömbért. Mindegyikből egy-egy darabot a vágásokba nyomunk.
- A zöldcitromot vékonyan felszeleteljük. Ezekből a tepsibe teszünk egy sort, amelyre rátesszük a halat. A maradék zöldcitrom szeleteket (félbe vágva) a maradék chilivel, fokhagymával és gyömbérrel együtt a halüregbe tesszük. Végül hozzáadjuk a korianderleveleket, mindent szorosan az üregbe nyomva.
- Összekeverjük a rizsbort, szójaszószt, szezámolajat és a szezámmagokat. Adjunk hozzá kevés őrölt borsot is! Ezt a keveréket a halra csorgatjuk, és a tepsit alufóliával lefedjük.
- 20-25 percig sütjük.
- Ha ropogós bőrt szeretnénk, kapcsoljuk be magasra a grillsütőt, és süssük kb 2-3 percig – amikor a bőr serceg és szép aranybarna, akkor kész van
- Forrón tálaljuk, korianderlevéllel és újhagymadarabokkal megszórva.
Kapcsolatos receptek