A kínai újévet két hétig ünneplik a Dél-Kelet Ázsiai országokban, ahol a sertéshús hagyományosan különleges, ünnepi ételnek számít. Ezek a wokban sült vietnámi szűzérmék 15 percen belül az asztalon lehetnek, így ideális vendégváró alkalmakra vagy gyors hétköznapi vacsorára. Vietnami halpaszta (Ca Kho To) ázsiai szupermarketekben, a Siracha szósz nagyobb szupermarketekben kapható.
Hozzávalók
- 35 dkg sertés szűzpecsenye
- 1 evőkanál vietnami halpaszta (Ca Kho To)
- 2 mogyoróhagyma vagy 1 vöröshagyma
- 1 teáskanál nádcukor
- 1 evőkanál Siracha chiliszósz
- Zöldcitrom leve
- újhagyma darabok a díszítéshez (elhagyható)
Elkészítés
- A húst 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A hagymát felaprítjuk.
- Egy kanál olajat egy wokban felhevítünk. Amikor füstölni kezd, beletesszük a szűzérméket, és 2-3 percig sütjük, vagy amíg mindkét oldalon kivilágosodott a színük. Egy tányérra kiszedjük őket, és lefedjük.
- A hagymát folyamatosan kevergetve 2 percig megpirítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot, a halpasztát és 3 evőkanál vizet. Sűrű mártássá redukáljuk.
- A szűzérméket visszatesszük a wokba, pár percig sütjük, hogy az érméket befedje alaposan a mártás.
- Minimum 1 tk Siracha szósszal leöntjük– ha nagyon csípősen szeretnénk, akkor még többet. Kóstoljuk meg, sózzuk-borsozzuk és adjunk hozzá még zöldcitrom levét.
- Forrón, párolt jázmin rizzsel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu