Egész évben szeretem a pihe puha piskótát, amit alkalomnak megfelelő tortaformában szoktam kisütni. Karácsonykor narancsot vagy mandarint szoktam használni a tésztában, húsvétkor és nyáron citromot. Ez a puha narancsos piskóta csillag alakú formában készült, de pillangó, szív, karácsonyfa, angyalka formák is jók. A sütit lehet díszíteni vajkrémmel, cukormázzal, csokimázzal stb – én csak porcukorral szórtam meg. Tejmentes verzióhoz alkalmazzunk napraforgó alapú puha margarint, és zab vagy mandulatejet.
Hozzávalók
- 5 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 2 nagy tojás, enyhén felverve
- 10 dkg cukor
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 10 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 dl tej vagy növényi tej
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
- A vajat megolvasztjuk és hagyjuk kihűlni.
- Egy vagy két kisebb szilikon tortaformát (pillangó, szív, virág, csillag stb.) előkészítünk vagy egy normál tortaformát olajjal kikenünk.
- A cukrot és a tojásokat egy tálban elektromos habverővel 5 percig verjük. Hozzáadjuk a narancs héját és levét.
- A lisztet és a sütőport a tojásos keverékhez szitáljuk, majd óvatosan sima tésztává keverjük.
- Beleforgatjuk az olvasztott vajat.
- A szilikonformákba töltjük a tésztát, amiket egy lapos tepsibe helyezzük.
- 15-20 percig sütjük a sütő közepén.
- Amikor a süti szép világosbarna és nyomásra visszaugrik (mint a szivacs), akkor kész van, de tűpróbát is lehet végezni.
- A formákban hagyjuk a piskótát 5 percig, majd rácson pihentetjük.
- Amikor kihűlt, ízlés szerint díszítjük és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek