Ez a csirkemájjal töltött csirkecomb sonkába tekerve remek fogás egy ünnepi vagy vendégváró menüben. A töltelék akár előző nap elkészíthető, míg a csirkecombok töltése a jóval vendégek érkezése előtt elvégezhető , így csak a sütés marad hátra és a köretekre lehet koncentrálni. Tálaljuk krumplipürével vagy zöldségpürével, illetve ropogós zöldsalátával. Ha marad töltelék, adjunk hozzá egy-két tojást és zsemlemorzsát, majd készítsünk belőle kis gombócokat, majd süssük ki őket – remek falatként vagy tésztával tálalva.
Hozzávalók
- 8 db csontozott csirkecomb filé
- 8 szelet Pármai sonka
A máj töltelékéhez:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 mogyoróhagyma
- 20 dkg bio csirkemáj
- 10 dkg gomba
- ½ pohár vörösbor vagy 2 evőkanál brandy
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk kakukkfű vagy oregánó
- Só, bors
- 2 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés
- Először elkészítjük a tölteléket. Apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és megdinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Közben a csirkemájat és a gombát nagyon apróra felvágjuk.
- Amikor a hagyma puha, hozzáadjuk a gombát, májat és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk, majd pár percig keverjük, amíg a máj színe megváltozik. Ráöntjük a bort, lefedjük, és alacsony hőfokon körülbelül 5-8 percig pároljuk. Levesszük a fedelet, felkapcsoljuk a hőfokot és a mártást teljesen leredukáljuk. Hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a zöldpetrezselymet, és villával (vagy konyhai robotgéppel) kissé darabost pasztává törjük. A tölteléket a hűtőszekrényben lefedve tároljuk.
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra. Egy tepsit enyhén kiolajozzunk.
- A csirkecomb filéket egy nagy vágódeszkára helyezzük, megszórjuk kakukkfűlevelekkel és frissen őrölt borssal. Egy kanál májkeveréket teszünk minden csirke filé közepére, majd óvatosan feltekerjük őket.
- A sonka szeleteket egy lapos tányérra helyezzük. Mindegyik végére egy csirke tekercset helyezünk (a nyitott résszel lefele nézve), majd óvatosan feltekerjük őket.
- A feltekert csirkecombokat az előkészített tepsibe tesszük, majd olajjal megkenjük.
- Körülbelül 35 percig sütjük. Ha a sonka már 20 perc sütés után barna, akkor fedjük le a tepsit fóliával!
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek