Ez a kéksajtos, karamellizált hagymás tészta Gorgonzola sajttal készült, de a recepthez jó a Dolcelatte vagy Stilton is. Ha nem kiváló minőségű balzsamecetet használunk, akkor adjunk a hagymához mézet is, hogy kicsit édesebb legyen. Bármilyen tésztával elkészíthető, én pl gluténmentes barnarizs penne-t alklamaztam. Tálaljuk zöldsalátával!
Hozzávalók
- 20 dkg száraz durum tészta (vagy glutén-mentes)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy lilahagyma
- 1 evőkanál balzsamecet
- 7.5 dkg Gorgonzola
- 2 evőkanál apróra vágott fenyőmag vagy dió, enyhén pirítva
- Tálaláshoz: pici menta vagy bazsalikom levelek
Elkészítés
- A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint megfőzzük.
- Felaprítjuk a hagymát. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és lassan puhára sütjük a hagymát, rendszeresen kevergetve.
- Kb 8 -10 perc után hozzáadjuk a balzsamecetet, és lekvárszerű keverékké redukáljuk.
- A sajt nagy részét egy kis tálba morzsoljuk. Hozzáadunk a tészta főzővizéből egy nagy kanálnyit, és sima mártássá keverjük.
- Amikor a tészta kész van, leszűrjük, és a sajtmártással együtt hozzáadjuk a karamellizált hagymához.
- Átmelegítjük, majd két tányérra kiszedjük.
- A tetejére morzsoljuk a maradék sajtot, majd rászórjuk a fenyőmagot vagy diót és menta vagy bazsalikom levelekkel díszítjük.
- Melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu