A cikória könnyen grillezhető – és nagyon jól passzol grillezett halak és húsok mellé, valami érdekes mártással leöntve. Ez a grillezett cikória chilis-kapribogyós öntettel tálalva lesz különleges és szuper finom. Az öntet valójában az olasz gremolata egyik kiegészített variációja! Nagyon finom és 10 perc alatt kész van!
Hozzávalók
- 2 közepes cikória
- 1 evőkanál olívaolaj
- A mártáshoz:
- 3 evőkanál apróra vágott zöldpetrezselyem- vagy korianderlevél
- 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szelet konzerv szardella (opcionális)
- 3 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- 1 evőkanál kapribogyó (üveges)
- ½ teáskanál chili pehely
Elkészítés
- A grillsütőt vagy grillserpenyőt közepes hőfokra állítjuk.
- A cikória barnás vagy sérült leveleit eltávolítjuk, majd bedörzsöljük az olajjal.
- Kb 10 percig puhára sütjük, miközben rendszeresen forgatjuk, hogy ne égjen meg.
- Közben a zöldpetrezselymet, citromhéjat és levet, fokhagymát, szardellát (ha alkalamzzuk) egy mozsárba vagy egy kis konyhai robotgépbe tesszük, és durva pasztává zúzzuk, fokozatosan hozzáadva az olívaolajat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a chilit és a kapribogyót.
- Amikor a cikória átsült, egy tányérra helyezzük, és hosszában félbevágjuk. Leöntjük a mártással és melegen vagy langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu