A clafoutis egy híres francia cseresznyés desszert. A tésztája hasonlít a palacsintatésztához, amelyet a cseresznyére öntenek, majd a sütőben megsütik. A franciák általában magozatlan cseresznyét alkalmaznak, ettől diósabb lesz a desszert íze. Mandula vagy mogyoró tejjel készítve biztosítható a diós íz, így magozott cseresznyét is lehet alkalmazni, amelynek jóval egyszerűbb a fogyasztása! Továbbá a desszert így tejmentes – azaz a tejtermékekre érzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók
- 5 dkg sütőporos liszt (vagy gluténmentes)
- 3 tojás
- 5 dkg cukor
- 2.5 dl mandulatej
- ½ teáskanál vanília kivonat
- 30 dkg cseresznye
- 1 evőkanál cukor
- Margarin
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük.
- Egy konyhai robotgépbe töltjük a tojásokat, lisztet, tejet, vaníliát és az 5 dkg cukrot, és sima tésztát keverünk. Ha időnk engedi, 15-20 percig pihentetjük.
- Egy közepes méretű tepsit vagy sütésre alkalmas edényt margarinnal kikenünk.
- A cseresznyéket kimagozzuk, majd a tepsiben elrendezzük őket. Megszórjuk az 1 evőkanál cukorral, majd ráöntjük a tésztát. (A tészta ne lepje el teljesen a csresznyéket!)
- Kb. 30-35 percig sütjük. Amikor szép aranyszínű a felülete, és már nem kocsonyás a tészta, kivesszük a sütőből.
- Hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve, langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek