Karácsonyi gluténmentes sütemények készítése manapság már nem okoz gondot. Ez a gesztenyés mogyorós csokitorta nem csupán glutén-mentes, de tejmentes is lehet margarinnal és mandulatejjel készítve. A torta finom, puha és laza – még másnap is! Tökéletes karácsonyi kávézás, teázás, forralt borozgatás mellé, de ajándékba is adható.
Hozzávalók
- 50 g tejmentes margarin (vagy puha vaj)
- 250 g vákuum csomagolt gesztenye
- 100 ml mogyoró/mandulatej (vagy normál tej)
- 75 g étcsokoládé (minimum 70% kakaó-szárazanyag)
- 50g mogyoró, pirítva és aprítva
- 100g puha barna cukor
- 3 tojás, szétválasztva
- 1 evőkanál brandy
- ½ narancs reszelt héja
- Porcukor
Elkészítés
- A gesztenyét a tejben 15 percig, alacsony lángon, puhára főzzük, majd hűlni hagyjuk.
- A sütőt 180˚C-ra előmelegítjük. Egy mély, 20 cm-es kerek tortaformát kikenünk vajjal vagy margarinnal, majd kibéleljük az alapját sütőpapírral.
- A csokoládét egy aprítógépben szemcsés keverékké daráljuk. Félretesszük.
- A gesztenyét lecsepegtetjük, majd a mogyoróval durva péppé daráljuk.
- A vajat és a cukrot egy nagy tálban krémesre keverjük, majd a tojássárgáját egyenként belekeverjük.
- Hozzáadjuk a brandy-t, a narancs héját, elkeverjük.
- Óvatosan beleforgatjuk a csokoládés majd a gesztenyés keverékeket.
- Egy másik tálban keményre verjük a tojásfehérjéket, majd óvatosan a másik keverékbe hajtjuk, lassan adagolva.
- A keveréket az előkészített tortaformába töltjük.
- A sütő közepén 30 percig sütjük a tortát, majd tűvel leteszteljük a közepén, hogy átsült-e rendesen.
- Ha igen, a tortát 10 percig a formában pihentetjük, majd óvatosan kiborítjuk egy rácsra. (Ha nem, 5-10 percig tovább sütjük, és ismételten leteszteljük.)
- Amikor a sütemény teljesen kihűlt, megszórjuk porcukorral.
Kapcsolatos receptek
- Egyszerű karácsonyi sütemények
- Karácsonyi tippek
- Karácsonyi receptek
- Gesztenyés receptek
- Glutén-mentes sütemények
Zest.hu