Ez az avokádós ráksaláta a retro ételként híres „garnélarák koktél” modern változata. Tökéletes előétel egy ünnepi menüben – ideális karácsonyra, húsvétra, Valentin napra, szilveszterre, évfordulókra és más ünnepekre. Az elkészítés csupán néhány percet vesz igénybe.
Hozzávalók
- ¼ kígyóuborka
- 2 római saláta levél
- 3 szál újhagyma
- 1 érett avokádó
- 10 dkg tisztított rákfarok (languszta, mini homár vagy folyami rák)
- Az öntethez: 2 evőkanál majonéz, 1 evőkanál crème fraiche vagy görög joghurt, 1 ek ketchup, néhány csepp Tabasco, ½ citrom leve
Elkészítés
- Az uborkát hosszában kettévágjuk, a magokat kikaparjuk. Az uborkát apró kockákra vágjuk. A saláta leveleket nagyon vékony csíkokra szeleteljük. Vékonyan felszeleteljük az újhagymát is.
- Az avokádót meghámozzuk, majd a húsát felaprítjuk és citromlével lelocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. Mindent egy keverőtálba szórunk.
- Az öntetet kikeverjük, megkóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Ezt a salátára öntjük és óvatosan átforgatjuk.
- Tálalásig hűtőszekrényben pihentetjük, majd koktél poharakba töltjük.
- A tetejére őrölt borsot és talán egy csipet cayenne paprikát szórunk.
- Egy szelet citrommal tálaljuk.
Tippek
- Alkalomnak megfelelően díszíthető – például néhány gránátalma mag tökéletes karácsonyra, Valentin-napra vagy évfordulókra. De adhatunk hozzá apróra vágott pirított mandulát/diót; füstölt lazac vagy lazac kaviárt, apróra vágott friss zöldfűszereket stb.
- A folyami rák édesebb mint a tengeri, így másképp kell fűszerezni, és talán kevesebb ketchup lesz szükséges a mártáshoz.
Kapcsolatos receptek
- Karácsonyi receptek
- Parti ételek
- Szilveszteri receptek
- Valentin napi receptek
- Angol receptek
- Avokádó receptek
Zest.hu