A téli ünnepek alatt a sült camembert az egyik legegyszerűbb vendégváró étel. Halloween bulira is nagyon könnyen át lehet varázsolni – lehet belőle szellem vagy múmia, vagy tálalhatjuk sajtos „csontokkal”, levágott ujjakkal stb. Ez a sült camembert múmia nagyon egyszerűen elkészíthető, csupán leveles tésztára, lekvárra és olajbogyókra van szükség hozzá.
Hozzávalók
- 1 készre nyújtott leveles tészta (gluténmentes is jó)
- 1 Camembert sajt
- 2 evőkanál áfonya mártás vagy lekvár ( lehet cseresznye vagy meggy is)
- 1 tojás (opcionális)
- Fekete olajbogyók
Elkészítés
- A sütőt 170C fokra bemelegítjük. A tojást (ha alkalmazunk) egy kis tálban felverjük.
- A tésztát egy tiszta felületen kitekerjük, kisimítjuk. A sajtot kivesszük a dobozból és a tészta közepére helyezzük. Egy négyzetet, majd egy kört vágunk a tésztából – akkorát, hogy beborítsa a sajt alapját, oldalát és felső szélét.
- A félig beburkolt sajtot egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
- Az áfonya mártás vagy lekvár nagy részét a sajt tetejére kenjük.
- Egy pizzavágóval, vagy éles késsel, a maradék tésztából 1 cm-es csíkokat vágunk.
- A csíkokat a sajt tetején elrendezzük, egy kis rést hagyva a szemeknek és szájnak. A csíkok végeit a sajt oldalára ragasztjuk a tojással (vagy egy kis darab tésztával). A kihagyott résekbe tegyünk még lekvárt-mártást! Tojással megkenjük a tésztát.
- 20-25 percig a sütő közepén szép barnára sütjük.
- A sajtot egy nagy, lapos tányérra áttesszük. Két olívabogyót nyomunk a szem részre, majd száj részbe késsel mélyen belevágunk, hogy a megolvadt sajt kifolyhasson.
- A tésztával mártogatunk a sajtba.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu