A hagyományosan készült falafel hátránya, hogy elég sok olaj szükséges a sütéséhez, így nem igazán egészséges. De szerencsére a sütőben is el lehet készíteni, bár így nem olyan ropogós, mint a másik verzió. Ez a falafel szárított paradicsommal és konzerv csicseriborsóból készül, így az állaga is jóval puhább. Vegán, glutén-mentes és low-carb, így a legtöbb diétába a passzol, főleg ha valami egészséges salátával tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 salotta vagy zsenge lilahagyma apróra vágva
- 1 konzerv csicseriborsó, lecsepegtetve
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 4-6 olajban eltett szárított paradicsom
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 evőkanál apróra vágott bazsalikom levél
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld
- 1 teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- 2-3 evőkanál csicseriborsó liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- Olaj spray
Elkészítés
- Felaprítjuk a hagymát, fokhagymát és a lecsepegtetett paradicsomot.
- A csicseriborsó liszt kivételével mindent egy nagy tálban alaposan összekeverünk.
- A keverék felét egy aprítógépben ledaráljuk, néha-néha megállva, hogy egy spatula segítségével az aprítógép oldalára ragadt masszát lekaparjuk.
- Amikor egy szemcsés, ragadós masszát kapunk, áttöltjük egy edénybe, és megismételjük a darálást a csicseriborsós keverék másik felével.
- A két keveréket kombináljuk, majd hozzáadunk annyi csicseriborsó lisztet, hogy a tészta könnyen formálható legyen. Pihentetjük legalább 30 percig.
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük, egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.
- A falafel keverékből 16 azonos méretű golyót formálunk. Ezeket pogácsává nyomjuk a két tenyerünk között.
- A pogácsákat az előkészített sütőlapra helyezzük, lefújjuk olajjal.
- Kb 20 percig aranybarnára sütjük őket, majd megfordítjuk és még kb. 10 percig sütjük.
- Szokásos módon tálaljuk. Lásd falafel >>
Zest.hu