A Baba ganoush egy világhírű arab padlizsánkrém, amely leginkább a libanoni konyha alapétele, a Meze egyik tipikus részese. Az alaprecept csupán grillezett padlizsán, tahini, citromlé, olíva olaj és fokhagyma keveréke, amit több módon lehet fűszerezni vagy kombinálni egyéb zöldségekkel. Ez a Baba ganoush újhagymával készült, így kissé eltér a hagyományostól. Mártogatósként vagy szendvicskrémként fogyasszuk, de hígítva saláta vagy sült hús öntet is lehet!
Hozzávalók
- 1 közepes padlizsán
- 1 citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 2 evőkanál tahini (szezámmagpaszta)
- 1 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 3 szál újhagyma, apróra vágva
- Tálalás: apróra vágott petrezselyem zöld, paprika
Elkészítés
- A sütőt 200 ° C-ra előmelegítjük. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a padlizsánt. Kissé összeszurkáljuk, majd kb 35–40 percig puhára sütjük.
- 10 percig hűlni hagyjuk, majd kiskanállal kikaparjuk a húsát.
- Hozzáadjuk a citromlét, tahinit, olajat, fokhagymát, sót és borsot. Villával összetörjük vagy néhány másodpercig egy botturmixszal krémessé eldolgozzuk. Belekeverjük az újhagyma két-harmadát.
- Egy kis tálba kanalazzuk a padlizsánkrémet, lefedjük és tálalásig hűtjük.
- Tálalás előtt néhány csepp olajjal leöntjük, majd megszórjuk paprikával vagy aprított petrezselyem zölddel és a maradék újhagyma darabokkal.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu