A konyakos mártásokat, krémeket általában desszertek mellé tálaljuk. Különösen passzolnak ünnepi vagy vendégváró édességekhez. Elkészítésük valóban gyors és egyszerű, előre összedobható, így az alkalom napján nincs vele gondunk. Akármilyen konyakot (vagy brandy-t) alkalmazhatunk.
Receptek
- Konyakos szirup – 20 dkg, cukrot, 1 dl vizet és 1 dl brandyt sziruppá főzünk kb 8 percig. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
- Konyakos krém – 5 dl főzőtejszínt forrásponting melegítünk. 4 tojássárgáját elkeverünk 1 ek kukoricakeményítővel és 50 ml brandy-vel. Fokozatosan hozzáöntjük a tejszínt, közben állandóan keverjük. Tűzhelyen, alacsony hőmérsékleten, 15 percig sűrű krémmé keverjük. Melegen tálaljuk.
- Konyakos csokoládé szósz – 2 dl főzőtejszínt felfőzzünk 5 dkg cukorral, 2dkg vajjal és 20 dkg tört étcsokoládéval. Amikor a csokoládé elolvadt és egy folyékony, sima szószt kapunk, hozzákeverünk 2ek brandy-t és levesszük a tűzhelyről. Szobahőmérsékleten tálaljuk.
- Konyakos vaj – 10 dkg puha vajat habosra keverünk 10dkg félbarna cukorral és 3ek brandy-vel. Egy kis tálba áttöltjük, hűtőszekrényben tartjuk (ahol 3-4 hétig eláll). Különösen passzol aszalt gyümölcsös sütemények mellé, de egyéb sütik, desszertek készítéséhez is felhasználhatjuk.
- Konyakos tejszínhab (syllabub) – 2 citrom reszelt héját és levét 4 ek brandy-val, 4 ek cukorral elkeverjük, majd fokozatosan hozzáöntünk 2 csésze (tömény) tejszínt , miközben egy robotgéppel habosra verjük. A trifle egyik alap összetevője, de fogyasztható aprósüteményekkel, kekszekkel is.
A konyakos mártásokat, krémeket sok-sok süteményhez, desszerthez tálahatjuk, ezek receptjei az alábbi minisorozatokban találhatók:
Zest.hu