Az ametriciana az olasz konyha egyik alap paradicsom-mártása, amit általában főtt tésztával, leginkább spagettivel, tálalnak. Az autentikus verzió szárított sonkával és pecorino sajttal készül, de manapság Olaszországszerte is rengeteg változata létezik. A következő paradicsomos spagetti mozzarellával kiegészítve lesz különleges..
Hozzávalók
- 20 dkg bacon szalonna kockák (füstölt)
- 40 dkg spagetti
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk szárított chili pehely (opcionális)
- 1 ek sűrített paradicsom
- 40 dkg koktél paradicsom
- 1 tk kristálycukor
- 1 maréknyi zöldpetrezselyem levél, apírtva
- 1 csomag mozzarella (kb 125 gr)
Elkészítés
- A paradicsomokat félbevágjuk, a fokhagymát vékonyan felszeleteljük.
- A spagettit a csomagoláson található használati utasítás alapján megfőzzük, lecsepegtetjük. 1 bögrényi főzővizet félreteszünk.
- Közben a bacon kockákat zsírjára sütjük, és ropogósra pirítjuk.
- Hozzáadjuk a fokhagyma szeleteket és a chili-pelyhet. Átkeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsomokat és a sűrített paradicsomot. Megszórjuk a cukorral – kb 5 percig rotyogtatjuk.
- Amikor a paradicsom megpuhult és egy sűrű mártás keletkezett, hozzáadjuk a lecsepegtetett tésztát, a felaprított zöldpetrezselymet és kb 3-5 evőkanálnyi főzővizet. Beleszaggatjuk a mozzarellát, átkeverjük, miközben átmelegítjük az ételt.
- Aprított zöldpetrezselyem levelekkel és őrölt borssal megszórva tálaljuk.
Tippek
- Bár az olaszok előételként fogyasztják a paradicsomos tésztát – a fenti verzió meglehetősen kiadós, így ideális nyári főétel lehet hétköznapokon, akár ebédre vagy vacsorára. Érdemes mellé valami egyszerű zöldsalátát is tálalni.
- Gyerekek számára természetesen mellőzzük a chilit, amivel a csípős ízek kedvelői tálaláskor kiegészíthetik a saját adagjukat!
- A paradicsomos spagetti mozzarellával készítve a szokásostól kissé eltér, de érdemes kipróbálni – ráadásul tuti egyszerű, hiszen 15 percen belül az asztalon lehet!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu