A tört sült krumpli az angolszász konyhák egyik legkedveltebb körete. Ez nem is csoda, hiszen nagyon könnyen elkészíthető, változatosan kiegészíthető, az eredmény pedig nagyon ízletes.
Elkészítése
A tört sült krumplit elkészíthetjük nagy szemű burgonyával, vagy apró szemű újkrumplival.
- Nagyobb burgonyák esetében érdemes a krumplit félig előfőzni – lehetőleg héjjal együtt. Leöblítjük, a héjat lehúzzuk (ha nem bio), majd félbevágjuk. Egy tepsiben elrendezzük, olajjal vagy vajjal leöntjük, 30 percig sütjük (200 fokon). Villával összetörjük, kiegészítjük a fűszerekkel (lásd kiegészítő elemek), meglocsoljuk olajjal, és további 20 percig sütjük.
- Apró szemű burgonya, újburgonya esetében: a krumplikat megmossuk, megtöröljük, egy tepsiben elrendezzük. Lelocsoljuk olívaolajjal, majd 20-20 percig sütjük. Villával vagy krumplitörővel átnyomjuk, a kiegészítő fűszerekkel megszórjuk, olajjal vagy vajjal leöntjük, további 20 percig sütjük.
Kiegészítő elemek
A főételtől függően a tört krumpli változatosan kiegészíthető. Íme néhány variáció:
- Citromos: félidőben a krumplira reszelünk egy biocitromot, és megszórjuk rozmaring vagy kakukkfű levelekkel, esetleg fokhagymát préselünk rá. Meglocsoljuk olívaolajjal, elkeverjük, további 20 percig sütjük. Tálalás előtt citromlével leöntjük.
- Olajbogyós: félidőben kiegészítjük karikákra vágott magozott olajbogyóval és rozmaring levelekkel. Olívaolajjal leöntjük, további 20 percig sütjük.
- Hagymás: félidőben kiegészítjük szeletelt lilahagymával, elkeverjük, olajjal leöntjük. 20 percig sütjük.
- Olaszos: félidőben adunk a krumplihoz olajban eltett szárított paradicsomot vagy koktél paradicsomokat, esetleg préselt fokhagymát, szeletelt hagymát. Tálalás előtt megszórjuk aprított zöldpetrezselyemmel.
- Chilis: a fenti verziók bármelyikét pikánssá varázsolhatjuk 1 kis chili hozzáadásával – a magházat távolítsuk el, majd aprítsuk fel a paprika húsát. Ezt szórjuk a tört burgonya közé.
Tippek
- A legideálisabb a lisztes vagy un szétfövő burgonya, mert ez ropogósabbá sül!
- Az ideális tört sült krumpli állaga ropogós és puha egyszerre.
- A tört sült burgonyát érdemes egészben sült húsok sütésével párhuzamosan készíteni – nagyobb sütőkben befér két tepsi egy polcra, kisebb sütőkben alkalmazzuk az alsó polcot!
- Az angolok nem szokták a krumplit megpucolni, hanem héjjal együtt sütik.
- A kész tört sült krumplit kiegészíthetjük pikáns szószokkal, mártásokkal, zöldfűszerekkel is – a fenti recept csupán egy alaprecept! De persze a végleges verzió passzoljon a főételhez!
- A tört sült burgonya nagyszerű köret sültek mellé, ideális ünnepi, vendégváró vagy családi főételek köreteként.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu