A csokis gesztenyés muffin egy nagyon jó alapsütemény lehet a téli ünnepek alatt. Önmagában is finom, de ajánlatos alkalomnak megfelelően bevonni, díszíteni..
Hozzávalók
- 20 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 20 dkg gesztenyemassza
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2-3 ek rum
- 2 ek szeder vagy szilva lekvár
- 5-10 dkg nádcukor (lád tippek)
- 10 dkg csokoládé (min.70% kakaótartalmú)
- 2 felvert tojás
- 1 bögre tej vagy kefír
Elkészítés
- A csokoládét és vajat külön lábasban megolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A gesztenyemasszát villával összetörjük, a tejjel vagy kefirrel krémessé keverjük. Hozzáadjuk a felvert tojásokat, majd a kihűlt vajat, végül a rumot.
- Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet és sütőport, elkeverjük a cukorral, majd óvatosan belekeverjük a gesztenyés masszát, lekvárt és az olvasztott csokit.
- Egy muffinsütőt kibélelünk papírkosárkákkal vagy szilikon muffinformákat előkészítünk. Ezeket megtöltjük a tésztával, és a sütőben kb 25 percig barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk, majd dekoráljuk.
Tippek
- Tálaljuk csokikrémmel vagy rumos vajkrémmel – és dekoráljuk ünnepnek megfelelő mázzal, díszekkel.
- A sütemény ideális halloween bulikra vagy karácsonyi összejövetelekre. Speciális szilikon formákban is kisüthetjük (pl csillag, sütőtök), így valójában nem szükséges tovább dekorálni (lásd Halloween muffin).
- Allergiák: a tej, vaj lehet növényi eredetű, a liszt lehet glutén-mentes keverék is.
- A cukor mennyisége attól függ, hogy mennyire édesített a gesztenyemassza. Vegyük figyelembe azt is, hogy milyen mázzal vagy krémmel borítjuk majd le!
- A csokis gesztenyés muffin egy tuti egyszerű téli verzió, remekül kísér forralt bort!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu