Őszi, téli gyümölcsökből egyszerűen készíthetünk olcsó, ugyanakkor különleges, pikáns lekvárokat. Példa erre a mentás alma chutney, amely egy angol ínyencség – remek sültek, felvágottak, sajtok kísérőjeként.
Hozzávalók
- 1.5 kg zöldalma
- 3 dl malátaecet
- 40 dkg nádcukor
- 1 tk só
- 5 dkg mazsola
- 1 csomag, kb 3 dkg, mentalevél
Elkészítés
- Az almákat megpucoljuk, magházakat eltávolítjuk, durván felaprítjuk.
- A menta kivételével, minden hozzávalót egy nagy, lehetőleg nehézaljú lábasba töltünk. Forráspontig melegítjük, lefedjük, és közepes hőfokon másfél órán át rotyogtatjuk. Néha-néha megkeverjük.
- Felaprítjuk a mentát, a lekvárhoz adjuk. Fedő nélkül további 15 percig sűrű lekvárrá főzzük.
- Sterilizált üvegekbe töltjük.
Tippek
- A recepthez leginkább a savanyú vagy un. főző zöldalma fajta alkalmas (Bramley).
- Tároljuk hűvös helyen, felbontás után hűtőszekrényben.
- Érdemes néhány hétig érni hagyni, így ideális karácsonyi ajándék lehet barátok, rokonok számára.
- A fenti adag 4-6 kis üveget tölt meg.
- A mentás alma chutney remekül passzol sertéssültek vagy hideg felvágottak, pikáns sajtok mellé vagy parti falatok feltéteként.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu