A leveles tészta előnyeiről már sok bejegyzésben és receptben szónokoltunk – íme egy újabb egyszerű és aránylag gyors felhasználási mód. Az almás lepény receptünk a hagyományos angol apple tart-ra alapszik, elkészítése olyan könnyű, hogy kezdők és sütést nem kedvelők is nyugodtan felvállalhatják! Gyerekek, felnőttek egyaránt imádják.
Hozzávalók
- Fél kg zöldalma
- 5 piros alma
- 5 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 2 vanília rúd
- 25 dkg leveles tészta (glutén-mentes is jó)
- 5 dkg vaj (puha)
Elkészítés
- Pucoljuk meg a zöldalmákat és vágjuk fel apró darabokra. Olvasszuk meg a vajat, adjuk hozzá az alma darabokat és a cukrot. Az egyik vanília rudat vágjuk ketté hosszában, kaparjuk ki a magokat, és adjuk az almás szószhoz (a rúddal együtt). Kb 15 percig alacsony lángon főzzük pépessé. Dobjuk ki a rudat, majd egy szűrőn préseljük át az almapépet. Tegyük félre.
- A puha vajat keverjük el a másik vanília rúd kikapart magjával.
- Állítsuk be a sütőt 220 fokra. A leveles tésztát nyújtsuk át egy kicsit, majd egy lapos tányér segítségével vágjunk ki 4×10 cm-es körformákat. (vagy pedig egy pohár segítségével 4-5 cm-es formákat). Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben rendezzük el a tészta formákat és hűtőszekrényben pihentessük 10 percig!
- Pucoljuk meg a piros almákat, vágjuk félbe és kaparjuk ki a csutkát és magokat, majd szeleteljük fel nagyon vékony karikákra.
- A tésztát egy villával szurkáljuk össze, majd kenjük meg alaposan az almaszósszal. Az almaszeletekkel fedjük le legyező-szerűen. Egy szilikon ecset segítségével a vajjal kenjük meg az almát, és esetleg szórjuk meg egy kis cukorral.
- 10 percig sütjük az előre felmelegített sütőben.
Tippek
- Melegen, hidegen is fogyasztható. Melegen remek desszert vendégváró alkalmakra– tálaljuk vanília fagylalttal vagy vaníliamártással.
- Hidegen remek party falat – főleg a kisebb változat. Díszítsük tejszínhabbal, vagy szórjuk meg fahéjjal!
- Az első 2 lépést előre is el lehet készíteni – így egy partin frissen tudjuk tálalni!
- Gyors változat: alkalmazzunk konyhakész almaszószt vagy vaníliakrémet – így a sütemény elkészítése csupán 15 perc!
- Egészséges változat: cukrot helyettesítsük fruktózzal.
- A mini lepényeket összetört alma szeletekkel borítsuk le!
- A vanília rudakat vaníliaesszenciával is helyettesíthetjük.
- A leveles tésztából készült almás lepényt gyerekzsúrokra is ajánljuk (főleg a mini változatot).
- Az almás lepényt természetesen elkészíthetjük egyéb gyümölcsökből is – nyáron próbáljuk ki barackkal, ősszel körtével is nagyon finom! Desszertek>>
Zest.hu