A peperonata egy olasz alapétel, amit változatosan fel lehet használni. Nevezhetnénk olasz lecsónak is, bár ez a verzió fűszeresebb, és a paprikát nem puhítják túl, mint a magyar verzióban. Tuti egyszerű az elkészítése, és rengeteg módon kiegészíthető.
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis fej vörös vagy lilahagyma
- 1 duci fokhagyma (vagy 2 kisebb)
- 1 piros kápia paprika
- 1 sárga kápia paprika
- 2 tk vörösborecet
- 0.5 dl passzírozott paradicsom (passata)
- 2 ek fekete olajbogyó (opcionális)
- Kis maréknyi bazsalikom levelek
- só, bors
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát vékonyan felszeleteljük.
- Az olajat felforrósítjuk, ebben a hagymát megpuhítjuk (kb 5 perc).
- Közben a paprikákat 1 centis csíkokra szeleteljük, majd a hagymához adjuk a fokhagymával együtt.
- 5 percig fedő alatt pároljuk, majd felöntjük az ecettel és paradicsomlével. Fedő alatt kb 20 percig puhára (de nem mállósra!) sütjük.
- Lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük az olivákat és a bazsalikomot, melegen tálaljuk.
Tippek
- Bazsalikom helyett alkalmazhatunk petrezselyem zöldet vagy koriandert is. Ha nincs, szárított oregánó is jó.
- Passata helyett alkalmazhatunk friss, érett paradicsomokat is – ezeket vágjuk kis darabokra és a paprikával együtt adjuk a hagymához. (Sok olasz receptben nincs paradicsom!)
- Fontos, hogy a paprika maradjon harapós (al dente).
- Partikra, brunchra, laza ebédre, gyors vacsorára a peperonata változatosan felhasználható. Például lehet köret egy olasz vagy mediterrán jellegű menüben, de fogyaszthatjuk vegetáriánus étrendben is pl pirítóson vagy főtt tésztával (az utóbbi esetben reszeljünk rá kevés parmesan sajtot!). Továbbá remek szendvicstöltelékként, pizza, crostini feltétként – kiegészíthetjük maradék sült húsokkal, grillezett kolbásszal vagy tengeri herkentyűkkel.
- A peperonata nem csupán egy szuper egyszerű paprikás étel, de szuper egészséges is – tökéletes diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendekbe.
Peperonata receptek
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu