A következő narancsos diótorta szuper gyorsan összedobható, és egyszerűen elkészíthető. Akár kezdők is kipróbálhatják! Az eredmény viszont egy nagyon kielégítő sütemény, amely ideális tea-kávé mellé.
Hozzávalók
- Fél csésze növényi olaj
- Másfél csésze liszt
- 1 csésze dió
- 1 ek reszelt narancshéj
- 2 tk sütőpor
- Fél tk só
- 2 nagy tojás
- 1 csésze világos nádcukor
- Fél csésze friss narancslé
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A diót aprítógépben durván ledaráljuk – maradjon darabos.
- Egy keverőtálban a narancshéjat, lisztet, sütőport, sót és daráét diót elkeverjük. A közepébe egy mélyedést formálunk – ebbe töltjük a narancslevet, olajat, a felvert tojásokat és cukrot. Óvatosan elkeverjük (ne keverjük túl!). Amikor egy nedves, nem túl sűrű tésztát kapunk, akkor jó (ha szükséges, adjunk még hozzá negyed csésze narancslevet).
- Egy tortaformát kivajazunk, majd kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a tésztát, majd a bemelegedett sütőben 35-40 percig világosbarnára sütjük. Akkor jó, amikor egy beleszúrt fogpiszka vagy grill-tű tisztán jön ki sütiből.
- 10 percig a formában hagyjuk pihenni, majd a rácsra kifordítjuk, hűlni hagyjuk.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk reszelt narancshéjjal és mézzel elkevert görög joghurttal.
- Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl, különben a sütemény túl száraz lesz.
- A tésztát kiegészíthetjük 1 mazsolával, télen a narancslében előázatott aszalt datolyával. Különleges alkalmakra megbolondíthatjuk 1-2 ek narancslikőrrel is.
- Porcukor helyett krémmel is lefedhetjük – ez lehet darált dióval és cukorral habosra vert vaj; reszelt narancshéjjal és mézzel elkevert krémtúró (vagy ricotta); vagy kávés vajkrém.
- Egészségesebb verzió: alkalmazzunk teljes kiőrlésű lisztet, cukor helyett fél bögre mézet.
- A narancsos diótorta ideális kávázás-teázás mellé, különösen jól kísér angol teát. Mivel nem maszatos, kirándulásra, uzsonnára, piknikre is becsomagolható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu