A párolt vagy blansírozott spárga szuper mártogatnivaló. A franciák fokhagymás vajjal vagy aioli mártással, az angolok lágy tojással szokták tálalni. A következő zöldspárga mentás mandula mártással lesz a szokásosnál különlegesebb..
Hozzávalók
- 1 csomag zöldspárga ( kb 30 dkg)
- 1 szelet bagett bele
- 1 dl víz (kb)
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 0.5 dl olívaolaj
- 10 dkg blansírozott mandulabél
- 1 tk Sherry ecet
- 1 maréknyi mentalevél
- Só, bors
Elkészítés
- A kenyér belét vízben néhány percig beáztatjuk.
- A mandulabeleket porrá turmixoljuk, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és vizes kenyér belet, az olajat, mentalevelet, ecetet. Sózzuk, borsozzuk és felöntjük annyi áztatóvízzel, hogy egy folyékony, nem túl sűrű mártást kapjunk.
- A spárgák végeit letörjük, forró vízben blansírozzuk vagy vízgőz felett kissé átpároljuk. Hideg vízzel leöblítjük.
- A mártással leöntve tálaljuk.
Tippek
- A mártást tálalhatjuk külön, mártogatósként is.
- Ügyeljünk arra, hogy a spárga nem legyen túl puha – harapósan az ideális.
- Bagett helyett kiflibelet vagy rusztikus kenyérbelet is alkalmazhatunk – egy kis, vékony szelet bőven elég.
- A maradék mártást felhasználhatjuk mártogatósként chips-hez, zöldségdarabokhoz, sült húsokhoz stb
- A zöldspárga mentás mandulamártással szuper előétel lehet egy vendégváró menüben. Nyáron tálalhatjuk nassolnivalóként egy kerti grill-partin (ebben az esetben a spárgát grillezhetjük is).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu