Tavaszi immunerősítőként kiváló étel lehet a pikáns káposztás omlett, amit tíz perc alatt össze lehet dobni. Szuper brunchra, ebédre, vacsorára – rohanós vagy lusta napokra..
Hozzávalók (személyenként)
- 2 tk olívaolaj
- 2 fej mogyoróhagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- Fél vörös chili
- 10 dkg zsenge káposztalevél
- 3 kis vagy 2 nagy tojás
- Kb 2 dkg reszelt sajt (lásd tippek)
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát, chilit felaprítjuk, majd egy nagy serpenyőben ,1 ek olajban puhára sütjük.
- Közben a s káposztaleveleket 1 centi széles csíkokra felvágjuk, a serpenyőbe szórjuk. Fedő alatt, alacsony hőfokon, 5 percig puhára pároljuk.
- A tojásokat 1-2 csipetnyi sóval elkeverjük (ne verjük habosra!).
- A megpuhult hagymás káposztát egy tányérra kiszedjük, a serpenyőt papírtörölközővel áttöröljük, a maradék olajat beleöntjük.
- Amikor az olaj forró, beleöntjük a tojást. 2-3 percig lefedve sütjük, a hőfokot lejjebb állítjuk.
- Ha az omlett felszíne már kocsonyás, azaz nem folyékony, megszórjuk a sajttal és a tetejére töltjük a káposztát. Lapáttal óvatosan félbehajtjuk – kb 1-2 percig sütjük.
- Amikor a sajt elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről a serpenyőt.
- Melegen, azaz egyből, tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével.
- A sajt lehet bármiféle kemény sajt – pl ementálival vagy kecskesajttal szuper finom, de kipróbálhatunk egyéb pikáns vagy zsírszegény sajtokat.
- A káposzta legyen tavaszi, zsenge fajta és lehetőleg sötét levelű (pl fodros kel). A káposztát ne pároljuk túl, maradjon kissé ropogós!
- A két mogyoróhagyma helyettesíthető egy kis fej lilahagymával.
- A pikáns káposztás omlett kissé csípős, gyerekeknek nem ajánljuk. Ideális brunchra, laza ebédre vagy gyors vacsorára.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu