Az olasz konyha egyik legkedveltebb alapanyaga a tészta, amit általában első fogásként fogyasztanak. A sütőtökkel töltött kagylótészta a szokásos tésztás ételektől eltér, mert a sütőben is átsütjük. Egy nagyon finom és kiadós őszi étel az eredmény, amely a család minden tagjának ízleni fog! Elkészítése is aránylag egyszerű, több felvonásban is elő lehet készíteni.
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- egy maréknyi rozmaring levél
- 1 kis sütőtök (kb fél kiló)
- 3 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma (aprítva)
- 1 kis fej lilahagyma (aprítva)
- 50 dkg paradicsompüré (passata)
- 15 dkg kagylótészta (conchiglioni)
- 2 ek liszt
- ½ tk örőlt szerecsendió
- 3 dl tej
- 3 dkg Parmesan sajt reszelve
Elkészítés
- A sütőtököt megtisztítjuk és meghámozzuk, majd felvágjuk 2cm-es kockákra. 1 ek olívaolajban, alacsony hőmérsékleten puhává pároljuk a rozmaring darabokkal. Ez kb 10-15 perc. Leszűrjük, és átmossuk hideg vízzel. Tegyük félre.
- A tésztát forró, sós vízben megfőzzük – de ne főzzük túl, azaz legyen al dente, kissé harapós.
- Egy serpenyőben a felaprított hagymát és fokhagymát üvegesre dinszteljük 2 ek olajban, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Kb 15 percig lassú tűzön rotyogtatjuk – akkor jó, amikor egy sűrű szószt kapunk.
- Közben a leszűrt tésztát egy tepsibe helyezzük úgy, hogy minden kagyló felfelé nézzen. A sütőtököt összetörjük villával vagy krumpli-törővel (de ne kézi turmixal). A péppel megtöltjük a kagylókat. Tegyük félre, és kapcsoljuk be a sütőt – állítsuk be 200 fokra.
- Elkészítjük a besamel szószt: – a vajat takarékon felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet és a szerecsendiót, és egy mini kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon be. Amikor sűrű lesz, levesszük a tűzhelyről, majd fokozatosan öntjük rá a tejet, közben folyamatosan keverjük!Visszatesszük a tűzhelyre, és takarékon folyamatosan keveregetjük, amíg egy sűrű (de folyékony!) mártást nem kapunk. (kb 6-8 perc).
- A kagylókat leöntjük először a paradicsomos szósszal majd a besamel mártással. Megszórjuk a reszelt sajttal – 15 percig a felmelegedett sütőben aranysárgára sütjük.
Tippek
-
Eléggé telít, így fogyaszthatjuk akár főételként is – tálaljuk salátával.
-
Köretként is remek húsos ételek mellé – kimondottan passzol sertéshúsos ételekhez.
-
Ajánljuk vegetáriánusoknak – lisztérzékenyeknek kukoricaliszttel és kukorica vagy rizslisztből készült tésztával is el lehet készíteni.
-
Ideális gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, ebédre vagy vacsorára is tálalható.
-
A fenti adag 2-3 emberre bőven elég, a maradék lefagyasztható.
-
Remek vendégváró étel, ugyanis az első 4 lépést előre is elkészíthetjük – sőt a besamel mártást is, de azt fedjük le sütőpapírral, hogy ne keményedjen meg a teteje. Így csak a sütés marad a vendégek érkezésekor.
-
A sütőtökkel töltött kagylótészta mellett egyéb tésztás ételek receptjeit is ki lehet próbálni!
Zest.hu