A diós zabpehely keksz egy szuper egyszerű sós aprósütemény, amely tojásmentes, de tejmentes is lehet, ha növényalapú margarint alkalmazunk. Különösen szuper pikáns sajtokkal, vagy parti falatok alaptésztája is lehet.
Hozzávalók
- 5 dkg dióbél
- 10 dkg darált zabpehely
- 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
- Fél tk őrölt bors
- Fél tk szódabikarbóna
- Fél tk tengeri só
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 ek méz
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A vajat megolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
- A dióbelet ledaráljuk vagy aprítógépben morzsává turmixoljuk.
- A száraz alapanyagokat egy nagy tálba töltjük, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a vajat, mézet és 1-2 kanálnyi vizet. Tésztává gyúrjuk. Ha van időnk, hűtőszekrényben 15-30 percig pihentetjük.
- Lisztezett deszkán a tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk, egy pohárral vagy tészta szaggató karikával köröket szaggatunk.
- A korongokat sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, kb 10 percig aranybarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Légmentes dobozban tárolva elég sokáig tárolható.
- Ideális parti falatokhoz, sajtokhoz egy vendégváró menü végén – különösen passzol pikáns sajtok, kéksajtok és kecskesajtok mellé.
- A tésztát nem muszáj kinyújtani, főleg ha nincs időnk pihentetésre, hanem formálhatunk kis gombócokat a tésztából, amiket a két tenyerünk között nyomjunk laposra. Így rusztikusabb kekszeket kapunk.
- Konyhakész darált zabpehely sokkal drágább, mint a zabpehely – amit saját magunk is durva morzsává tudunk turmixolni egy aprítógépben!
- Önmagában remek borozgatás mellé sós aprósüteményként.
- Allergia tippek: a keksz tojásmentes, margarinnal készítve tejmentes, rizsliszttel készítve liszt-mentes. Diót és glutént tartalmaz!
- A diós zabpehely keksz nem csupán egy szuper egyszerű ínyencség, de diétás és egészséges is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu