A tofu kevésbé ismert Európában, pedig Ázsiában az egyik legfontosabb alapétel, amely nagyon változatosan felhasználható, ugyanis könnyen átveszi egyéb ételek, fűszerek, mártások ízét. Példa erre a spenótos tofu sütőtökkel, amely nagyon egyszerűen összedobható, ugyanakkor különleges ízeket és vidám színeket biztosít egy családi, baráti összejövetelre..
Hozzávalók
- 40 dkg kemény tofu
- 3 ek földimogyoró olaj
- 50 dkg sütőtök hús
- 3 cm gyömbér
- 3 db csillagánizs
- 1.5 ek szójaszósz
- 1 ek világos nádcukor vagy pálmacukor
- 25 dkg bébi spenót
- 5 dl víz
- 1 vörös chili
Elkészítés
- A tofut papírtörölközővel szárazra töröljük, majd papírtörölközőbe bebugyoláljuk és két tányér közé helyezzük. A felső tányérra ráteszünk 2 konzervet és 15 percig így hagyjuk.
- Közben a sütőtököt megpucoljuk, húsát 2 centi kockákra vágjuk. A gyömbért megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük.
- Amikor a tofu jól kiszáradt, 2 centis kockákra felvágjuk.
- Egy serpenyőben az olajat felmelegítjük, a tofu kockákat minden oldalon aranybarnára sütjük, egy tányérra kiszedjük – ez kb 10 perc.
- Alacsonyabb hőfokon átsütjük a sütőtök kockákat is, ez szintén kb 10 perc.
- Visszatesszük a tofu darabokat, hozzáadjuk a gyömbért, ánizst, cukrot és szójaszószt. Felöntjük a vízzel, felforraljunk, és 15 percig rotyogtatjuk. Néha megkeverjük.
- Amikor a mártás sűrű, szirupszerű, a sütőtök puha (de nem mállik szét!), lehúzzuk a tűzhelyről és óvatosan belekeverjük a spenótot.
- A chilit karikákra szeleteljük, tálalás előtt az ételre szórjuk.
Tippek
- Tálaljuk párolt jázmin rizzsel vagy egy thai, dél-kelet ázsiai menü keretében.
- A chilivel legyünk óvatosak – magházat távolítsuk el, ha nem kedveljük az erős ízeket!
- Mivel kissé édes az étel, gyereknek is ízlik (persze chili nélkül), így érdekesség lehet számukra.
- A spenótos tofu sütőtökkel nem csupán vegán, de szuper télre, immunerősítőként. Cukor nélkül remek fogyókúra, diéták alatt – ebben az esetben kanadai sütőtököt alkalmazzunk, az természetesen édes.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu