A skót vajas keksz karácsonyi verziója a következő vajas csillagok receptje Nagyon egyszerűen elkészíthető, sokáig tárolható, bár általában nem sok marad belőle…
Hozzávalók
- 6 dkg kristálycukor
- 12 dkg vaj
- 1 tk vaníliaeszencia
- 17.5 dkg liszt
- Porcukor (opcionális)
Elkészítés
- A vajat a cukorral és vanília eszenciával elkeverjük. Rászitáljuk a lisztet majd egy lapos lapáttal (vagy konyhagéppel) sima masszává keverjük.
- Ebből egy nagy korongot formálunk, becsomagoljuk folpackba, fél órán át hűtőszekrényben pihentetjük.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A tésztát lisztezett deszkán 5mm vastagra kinyújtjuk, majd csillag formával kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd 15-20 percig világosbarnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk. Esetleg porcukorral megszórjuk.
Tippek
- Vaníliaeszencia helyett alkalmazhatunk narancs vagy citrom eszenciát is.
- A tészta lefagyasztható, így ideális “konyhakész” keksztésztánk lesz, amit csak kiszaggatni és kisütni szükséges.
- A vajas csillagok tojás nélkül készülnek, így elég sokáig tárolhatók – de csakis hűvös helyen, lezárt dobozban.
- Természetesen a tészta egyéb formával is kiszaggatható.
- Vigyázzunk a vajas kekszek fogyasztásával – nem diétás, sőt, kimondottan magas a kalória és zsírtartalma! Éppen ezért gyorsan, szinte észrevétlenül elfogy teázás, kávézás mellett…
- A vajas csillagok ideális karácsonyi ajándék vagy dísz lehet, az utóbbi esetben ne felejtsünk sütés előtt grill-pálcikával kis lyukakat szúrni a csillagok egyik csúcsán. Ajándékként csomagoljuk celofánba, majd kössük át egy szép szalaggal – vagy csomagoljuk egy selyempapírral kibélelt díszes dobozba, üvegbe.
Kapcsolatos cikkek
- Karácsonyi kekszek
- Ehető karácsonyi ajándékok
- Ehető karácsonyi díszek
- Egyszerű kekszek
- Skót vajas keksz
Zest.hu