A bárány curry a perzsa és indiai konyhák egyik specialitása. A következő recept egy szuper egyszerű verzió, elkészíthetjük fagyasztott húsból is. A bárány és sütőtök curry ideális laza vendégváró alkalmakra, ráadásul előre elkészíthető, így a vendégekre tudunk koncentrálni..
Hozzávalók
- 1 ek olaj
- 50 dkg darált bárányhús
- 1 vöröshagyma
- 35 dkg sütőtök
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriandermag
- Fél tk chilipor
- Fél liter csirkeleves
- 2 ek aprított koriander levél
- joghurt (opcionális)
Elkészítés
- A sütőtököt megpucoljuk, falat nagyságú kockákra felvágjuk.
- A hagymát felaprítjuk, fűszereket kimérjük.
- A darált húst az olaj felében megbarnítjuk, egy tányérra kiszedjük.
- A maradék olajat a lábasba öntjük, ebben a hagymát kb 2 percig megpuhítjuk, hozzáadjuk a sütőtök kockákat, 5 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a fűszerporokat, egy percig kevergetjük, visszatesszük a bárányhúst, majd felöntjük forró csirkelevessel. Forráspontig melegítjük, majd alacsony hőfokon kb 20 percig főzzük. Akkor jó, amikor a sütőtök puha (de nem mállik szét).
- Sózzuk, borsozzuk, aprított korianderrel megszórjuk.
- Fogyasztás előtt esetleg kevés joghurtot keverünk bele.
Tippek
- Fogyasszuk párolt basmati rizzsel. Ne felejtsünk el chutney-t is tálalni mellé!
- A chilipor lehet csípős vagy erős – bár könnyebb tálalás előtt a megfelelő szintet beállítani, így érdemesebb csípős chiliport alkalmazni.
- A bárányhús legyen sovány, lehetőleg hentessel daráltassuk le. De ha túl sok zsír sül ki a húsból (vagy folyadék), ezt öntsük ki, mielőtt a hagymát megpirítjuk!
- A bárány és sütőtök curry ideális egy indiai menübe, akár vendégváró főételként is tálalhatjuk!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu