A sütőtök hivatalosan egy gyümölcs, így nem csoda, hogy nagyon jól kombinálható egyéb, különöses szezonális, gyümölcsökkel. Példa erre a következő almás sütőtök krémleves, amely almasörrel készül, így italként is fogyasztható téli bulikban.
Hozzávalók
- 1 kis vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- Negyed tk őrölt szegfűszeg
- Negyed tk őrölt gyömbér
- Negyed tk cayenne chilipor
- Fél kg sütőtök hús
- 1 zöldalma
- 1 piros alma
- 3 dl csirke vagy zöldség alapleves
- 3 dl almasör
- olaj
Elkészítés
- A sütőtököt megpucoljuk, kimagozzuk, a húsát kockákra vágjuk, ebből fél kilót kimérünk.
- Az almákat megpucoljuk, magházat eltávolítjuk, majd felkockázzuk.
- A hagymát olajban megpuhítjuk, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, egy percig kevergetjük. Hozzáadjuk a sütőtök és alma darabokat, fűszerporokat, majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten 10 percig pároljuk.
- Felöntjük a húslevessel és az almasörrel. Felforraljuk, majd takarékon 20 percig főzzük. Amikor a sütőtök puha, akkor jó.
- Robotgéppel krémessé turmixoljuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Ételként tálaljuk friss zsemlével, kenyérrel.
- A leves szuper melegítő ital is lehet őszi, téli parti szezonban – pl egy Halloween kerti partin, vagy karácsonyi, szilveszteri bulikon. Mivel az alkohol kipárolódódik, így nagyon jó megoldás “alkoholmentes” italként.
- Az almás sütőtök leves egy egészséges verzió, megfázás, influenza ellen is hatásos lehet (különösen csirkelevessel kombinálva).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu