A tiszai halászlé természetesen a Tisza mentén közkedvelt, és szinte minden városnak, községnek van egyedi receptje. A következő recept egy általános verzió, a hagyományostól kissé eltér, ugyanis zöldpaprikát és paradicsomot is tettünk bele.
Hozzávalók
- 1 kg vegyes apróhal (lásd tippek)
- 1 közepes ponty (kb 1kg)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 nagy, érett paradicsom
- 1-2 ek pirospaprika
- Só, zsír, olaj
- Tálaláshoz: szárított paprika, csípős zöldpaprika, cseresznyepaprika vagy paprikakrém
Elkészítés
- A halakat megtisztítjuk – pikkelyezzük, kibelezzük. Vigyázzunk az epehólyagra, a ponty esetleges ikráit/tejét, máját, fejét és úszófarkait levágjuk, félretesszük az alaplé készítéshez. Kopoltyú, szem, keserűfog ne maradjon a halban!
- A paprikát és paradicsomot durván felvágjuk. A ponty testét 2-3 centi szeletekre vágjuk, besózzuk. Nyáron a hűtőszekrényben pihentetjük.
- A hagymát felaprítjuk, kevés zsíron üvegesre sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot és paprikát, 1-2 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a megtisztított apróhalakat és a félretett ponty részeket (de nem a besózott szeleteket), majd felöntjük vízzel.
- Sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikával meghintjük (vagy egy kis doboz friss halsűrítményt adunk hozzá).
- Amikor gyöngyözik, alacsony hőfokra állítjuk, 1-2 órán keresztül főzzük. Akkor jó, amikor a halhús levált a gerincről, a pára pedig ragadós.
- A levest átpasszírozzuk, ügyelve arra, hogy szálka ne menjen át az alaplébe (érdemes egy botturmixxal is átdolgozni).
- Visszaöntjük a bográcsba vagy lábasba a levest, felmelegítjük, hozzáadjuk a maradék pirospaprikát, óvatosan beletesszük a ponty szeleteket, 10-15 percig főzzük.
- Kenyérrel és csípős paprikával tálaljuk.
Tippek
- Az első lépés, a dinsztelés, kihagyható, a bográcsba/lábasba lehet tenni mindent egyszerre.
- Legalább 2-3 különböző apróhalat alkalmazzunk- ez lehet keszeg, kárász, törpeharcsa, kecsege stb.
- Ha ikrát is főzünk a levesbe, ezt is az utolsó 10 perre tegyük a lébe.
- Bár ponty a hagyományos tiszai halászlé főszereplője, egyéb folyami halakkal is kísérletezhetünk – amúr, harcsa stb.
- Ha lehet, készítsünk dupla adag alaplevest, a maradékot lefagyaszthatjuk. Így ha megkívánjuk a halászlét, csupán néhány szelet halat belefőzünk!
- Főzés közben a levest ne kavargassuk, mert a halak, hal szeletek széttörnek. Azonban vigyázzunk arra, hogy a paprika ne ragadjon a lábas oldalára, különben keserű lesz a halászlé!
- Vigyázzunk arra, hogy a ponty szeleteket ne főzzük túl! Továbbá tálaljuk óvatosan, könnyen széteshetnek.
- A tiszai halászlé ideális nyári étel, különösen kerti-partikon, folyóparti kiruccanásokon. Télen a hagyományos karácsonyi menü alapvető fogása.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu