A spanyolok egyik kedvenc alapanyaga a chorizo, amely nagyon hasonlít a magyar kolbászra. Így a spanyol kolbászos krumpli valójában nem idegen, hanem magyaros ízek mediterrán csomagolásban. Tuti finom és egyszerű, továbbá meglehetősen kiadós is…
Hozzávalók
- 25 dkg chorizo főzőkolbász
- 1 kg újkrumpli (bébi)
- 2 ek olívaolaj
- 2 ek sherry ecet
- 2 db salotta hagyma
- 4 szál újhagyma
- 30 dkg zöldbab
- 5 dkg rukkola
- 1 maréknyi pirított mandulapehely (opcionális)
Elkészítés
- A krumplit megmossuk, (nem kell megpucolni) – majd forró, enyhén sós vízben kb 5-15 percig puhára főzzük.
- Közben a salotta hagymát felaprítjuk, az újhagymát felszeleteljük.
- Az olajat elkeverjük az ecettel és hagyma darabokkal.
- A kolbászt felszeleteljük – kb 1cm vastagra.
- A babot forró vízben blansírozzuk (3 perc) – majd hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük.
- A krumplit lecsurgatjuk, egy nagy keverőtálban elkeverjük a hagymás öntettel és a zöldbabbal.
- A kolbászt egy nem tapadós serpenyőben mindkét oldalon 2-3 percig átsütjük, a krumplihoz adjuk – a kisült zsírt is a salátára öntjük.
- A rukkolát óvatosan beleforgatjuk, ízlés szrint súzzuk, borsozzuk, majd a mandulával megszórjuk.
- Melegen vagy langyosan tálaljuk.
Tippek
- Fogyasszuk főételként, de lehet egy kiadós köret is egy családi ebéd keretében. Meglehetősen zsíros is, így tálaljunk mellé valami zöldsalátát vagy savanyúságot!
- A zöldbabot a krumpli felett is párolhatjuk – így nincs szükség még egy főzőedényre!
- Chorizo helyett alkalmazhatunk magyar főzőkolbászt is.
- Sherry ecet helyettesíthető borecettel.
- Pikánsabb lesz az étel ha csípős kolbászt alkalmazunk!
- A spanyol kolbászos krumpli egy nagyon gazdag étel, a fenti adag (főételként) 4 főre bőségesen elég.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu