Az ecetes cikória egy tipikus angol savanyúság (pickle), amit marhasült, sonka, steak kísérőjeként fogyasztanak az angolok. A recept nagyon egyszerű, azonban legalább egy nappal fogyasztás előtt érdemes elkészíteni.
Hozzávalók
- 3 dkg gyömbér
- Fél vörös chili
- 5 dkg világos nádcukor
- 3 dl fehérborecet
- 2 fej cikória
- 2 tk só
Elkészítés
- A gyömbért megpucoljuk, vékony csíkokra szeleteljük.
- A chilit is gyufa vastagságú csíkokra szeleteljük.
- A gyömbért, chilit, cukrot és ecetet forráspontig melegítjük, kb 5 percig rotyogtatjuk.
- Lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
- A cikória leveleit leválasztjuk, félbevágjuk, a torzsát felszeleteljük. Ezeket egy szűrőbe tesszük, megsózzuk, átforgatjuk. Két órán át pihentetjük a mosogató vagy egy keverő tál felett. A keletkezett sós levet kiöntjük.
- A lecsepegtetett cikóriát a szirupban megforgatjuk, mindezt áttöltjük egy üvegbe.
- Hűtőszekrényben tároljuk minimum 24 órán át.
Tippek
- Ha steril üvegbe töltjük, akkor hónapokon keresztül is felhasználható, normál üvegben kb1 hétig tárolható.
- Fogyasszuk hideg, meleg sültekhez – különösen passzol maradék angol marhasült és főtt sonka mellé.
- Felhasználható szendvicsekben, leveles tészta falatok, parti faltok, crostini feltétként.
- Piknik savanyúságként is tökéletes.
- A cikória lehet fehér vagy vörös – mi ezek kombinációját alkalmaztuk.
- Az ecetes cikória az angol pickle egyik jellegzetes példája, hasonlít a chutney-hoz, bár kevésbé pépes, és nem befőzött zöldségről van szó.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu