A mexikói párolt rizs eredeti neve zöld rizs, s mivel nem csípős, így általában chilis ételek mellé tálalják, úgymond tűzoltóként. Egyszerűen elkészíthető, akár előre is.
Hozzávalók
- 40 dkg hosszú szemű rizs
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 nagy maréknyi koriander
- 1 nagy maréknyi petrezselyem zöld
- 3 ek olívaolaj
- 5-6 dl forró csirke vagy zöldségleves
Elkészítés
- A rizst alaposan átmossuk. Amikor az öblítővíz tiszta és átlátszó, akkor jó.
- A zöldfűszereket, fokhagymát, a felaprított hagymát és 2 ek olajat robotgéppel pürézünk (ha szükséges, adjunk hozzá néhány csepp vizet).
- A maradék olajat egy lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a pasztát, és kb 5 percig átsütjük, vigyázva arra, hogy ne égjen meg (azaz kevergessük!).
- Hozzáadjuk a lecsurgatott rizst, 1 percig keverjük, majd felöntjük az alaplevessel.
- Kb 15 percig főzzük. Amikor a víz majdnem felszívódott, lefedjük, és nagyon alacsony hőfokon további 15 percig pároljuk – vagy pedig a sütő alsó polcára tesszük (120-150 foknál ne legyen melegebb a polc) és 15-30 percig pároljuk.
Tippek
- Tálaljuk mexikói vagy dél-amerikai ételek mellé köretként. Különösen passzol halas és csirkés főételekhez.
- A rizs előre elkészíthető, a sütőben melegen lehet hagyni (a mexikóiak kemencében tárolják felhasználásig). A maradék pedig lefagyasztható.
- Petrezselyem zöld helyett alkalmazhatunk bébi spenótot is, ettől még szebb lesz a színe és különlegesebb az íze!
- Ehhez a recepthez tökéletes a basmati rizs, amely bár indiai, de jobban felszívja a folyadékot (így puhább lesz), mint az amerikai rizsfélék.
- A mexikói párolt rizs egyéb ételekkel is fogyasztható – pl grillezett hallal, hússal. Barnarizzsel készítve egészséges és diétás köret is.
Kapcsolatos cikkek
- Rizs receptek
- Zöldfűszeres receptek
- Mexikói receptek
Zest.hu