A kelet-ázsiai konyhák kedvelik az édes-savanyú, csípős-savanyú ízeket. Indonéziában népszerű az édes-sós kombináció is, a következő aprósütemény az egyik kedvenc édességük. A cukros-sajtos falatok elkészítése nagyon egyszerű, kezdők számára sem lesz kihívás.
Hozzávalók
- 1 csomag nyújtott leveles tészta
- Kristálycukor
- Reszelt sajt
- 1 tojás
Elkészítés
- A tojást egy villával kissé verjük fel, majd a kinyújtott tészta felületét kenjük meg vele.
- Vágjuk fel kis kockákra, vagy keksz szaggatóval nyomjunk ki ünnepi motívumokat.
- Ízlés szerint szórjuk meg cukorral majd reszelt sajttal.
- Helyezzük a falatokat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (egymáshoz ne túl közel), és 200 fokon süssük át kb 10-15 percig. Akkor jó, amikor a sajt olvadni kezd, a cukor pedig karamellizálódni.
- Rácson hagyjuk kihűlni, előtte (esetleg) kevés cukkoral megszórjuk.
Tippek
- Tálaljuk alkoholos italok mellé – különösen passzol pezsgős koktélokhoz.
- Tároljuk egy légmentes dobozban vagy befőttes-üvegben.
- A sajt lehet Trappista vagy Pannónia – de pikánsabb keménysajtokat (pl parmesan, ementáli) is alkalmazhatunk.
- Érdemes megemlíteni, hogy az indonéziaiak frissen reszelt nádcukorral sütnek-főznek. Ez kevésbé édes, mint a bolti nádcukor. Így ne vigyük túlzásba a cukrot!
- Ünnepekre szaggassunk alkalomnak megfelelő motívumokat – pl tojást húsvétra, szívet Valentin napra, csillagot karácsonyra, virágot anyák napjára stb.
- A cukros-sajtos falatok nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető snack, remek vendégváró alkalmakra, partikra vagy teázás-kávázás kísérőjeként. Figyelem: nem valami karcsúsító ínyenség, továbbá ellenállhatatlan és megállhatatlan!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu