A párolt lilakáposzta körtével egy különleges verzió, alma helyett körtével készül. Remekül kísér sülteket, vadakat, ünnepi ételeket. Elkészítése nagyon egyszerű, szinte magától elkészül.
Hozzávalók
- 1 kis fej lilakáposzta
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 db fahéj rúd
- 2 db csillagánizs
- 2 ek almaecet
- 2 dl almasör (vagy körtesör)
- 2-3 ek barna nádcukor
- 1 nagy körte
- Vaj/margarin
Elkészítés
- A hagymát felszeleteljük, majd a zsiradékban puhára sütjük a fahéj rúddal és ánizzsal.
- Közben vékonyan felszeleteljük a káposztát, vagy legyaluljuk.
- A hagymához öntjük az ecetet, almasört és a cukrot. Elkeverjük. Amikor a cukor elolvadt, hozzáadjuk a káposzta csíkokat, elverejük. Fedő alatt, alacsony hőfokon 30 percig rotyogtatjuk.
- A körtét megpucoljuk, magházát eltávolítjuk, kis kockákra aprítjuk. A káposztába keverjük. További 20-30 percig főzzük.
- Tálalás előtt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk.
Tippek
- Almasör könnyen beszerezhető, körtesör kapható az IKEÁ-ban.
- Vigyázzunk arra, hogy a körte ne málljon szét, a káposzta is maradjon kissé harapós.
- Tálalás előtt ne felejtsük eldobni az ánizs és a fahéj darabokat.
- A párolt lilakáposzta körtével remekül passzol egészben sült húsok (pl sült liba), vadak mellé. Körte helyett természetesen almával is elkészíthető.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu