Téli sültek mellé ideális köret a zellerpüré. A legtöbb verzió egyszerűen elkészíthető, és egészséges is. A következő zellerpüré recept fenyőmaggal készül, amely különlegessé varázsolja, így beilleszthető egy vendégváró vagy ünnepi menübe.
Hozzávalók
- 1 ek fehérborecet
- 1.5 kg zellergumó
- 5 dkg tejmentes margarin vagy vaj
- Fél tk reszelt szerecsendió
- 3 ek tej (vagy szójatej)
- 1 maréknyi fenyőmag
- Fél citrom leve
Elkészítés
- A zellergumókat megpucoljuk, 2 centis kockákra szeleteljük.
- Egy lábasban vizet forralunk, beleöntjük az ecetet és hozzáadjuk a zeller darabokat. Fedő alatt puhára főzzük.
- Lecsurgatjuk, áttöltjük egy turmixgépbe. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá, és hozzáadjuk a vaj felét és a tejet. Pürézzük.
- A fenyőmagot a maradék zsiradékban megsütjük.
- A pürét egy tálaló edénybe töltjük, rákanalazzuk a vaja fenyőmagot, rácsavarjuk a citromot és kevés szerecsendiót reszelünk rá.
Tippek
- Tálaljuk sültek mellé köretként – pl sült csirke, sült pulyka.
- Ideális vendégváró alkalmakra. különösen passzol egy karácsonyi menübe.
- Ha növényi tejet és margarint alkalmazunk, a zellerpüré vegán, és tejre érzékenyek is fogyaszthatják.
- Feldobhatjuk zöldfűszerrel is – pl petrezselyem zölddel.
- A zellerpüré fenyőmaggal egészséges is, remekül passzol a legtöbb diétás, karcsúsító és egészségtudatos étrendbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu