A bazsalikom egy aránylag új zöldfűszer a kínai konyhában, így csupán modern kínai ételekben fedezhetjük fel mint alapanyagot. Ilyen a bazsalikomos csirke csíkok receptünk, amely egy kiváló pálda arra, hogy a bazsalikom friss aromája milyen remekül kiegészíti a kínai ízeket. Az étel elkészítése gyors és egyszerű..
Hozzávalók
- 45 dkg csirkemell (csontozott)
- 1 és fél ek mogyoróolaj
- 3 ek aprított fokhagyma
- 1 ek aprított gyömbér
- 50 ml csirkehús leves
- 1 ek szójaszósz (világos
- 2 ek chilis babszósz
- 2 ek szezámolaj
- 1 marék bazsalikom
Elkészítés
- Vágjuk fel a csirkemelleket 4x1cm csíkokra.
- Melegítsük fel a wok-ot, és amikor forró, öntsük bele az olajat. Amikor az olaj füstös, adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Kb 20 másodpercig kevergessük. Adjuk hozzá a csirke csíkokat, kevergessük 2 percig. Öntsük fel a húslevessel, majd adjuk hozzá a babszószt (és esetleg 1tk cukrot). 5 percig főzzük.
- A végén adjuk hozzá a szezámolajat és az aprított bazsalikom leveleket.
- Tálaljuk melegen.
Tippek
-
Tálaljuk rizzsel és legalább egy zöldséges körettel (lásd kínai receptek). Ez lehet gyors párolt zöldség is.
-
Ha nincs időnk egy zöldséges fogást készíteni, a hús előtt adjunk hozzá 2-3 ek aprított répát, kaliforniai paprikát, káposztát stb, kb 1 percig keverjük.
-
Chilis babszósz helyett babpürét is alkalmazhatunk – adjunk hozzá egy chilit aprítva.
-
A bazsalikomos kínai csirkéhez szükséges alapanyagokat kínai élelmiszerboltokban (de manapság sok supermarketben is) lehet kapni. Lásd kínai alapanyagok.
Zest.hu