A muffin lehet sós is. Remek példa erre a szalonnás muffin, amely ideális partikra, piknikre, uzsonnára – de akár ebéd is lehet salátával, körettel kiegészítve. Nagyon egyszerű az elkészítése..
Hozzávalók
- 20 dkg liszt (lásd tippek)
- 1 tk sütőpor
- 1-2 csipetnyi só
- 1 tk barna cukor
- 1 dl kefír
- 1 nagy tojás
- 0.5 dl növényi olaj
- 5 dkg pancetta vagy hasonló szalonna, kockákra vágva
- 5 dkg kemény sajt (pannónia, ementáli stb), kis kockákra vágva
- Fél vöröshagyma vagy 3 újhagyma, aprítva
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A lisztet, sütőport, cukrot és lisztet elkeverjük.
- A szalonnát saját zsírjában ropogóssá sütjük.
- A tojást egy villával felverjük (de nem habossá), elkeverjük a kefírrel és az olajjal, majd a liszthez öntjük. Belekeverjük a szalonna darabokat (a keletkezett zsírt is) és a sajt kockákat.
- Egy muffinformát kibélelünk papírkosárkákkal, majd megtöltjük a masszával (a mélyedések kétharmadáig). A tetejükre sajtot reszelünk, majd a bemelegedett sütőben 20 percig sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- A muffin langyosan és hidegen is fogyasztható – langyosan ideális egy angol teapartira vagy zserekzsúrra. Hidegen remek piknikétel, partifalat lehet, különösen ha mini muffinformát alkalmazunk.
- Főételként is fogyaszthatjuk például egy érdekes zöldsaláta társaságában.
- Egészségesebb verzió: a lisztet kombináljuk teljeskiőrlésű liszttel (fele-fele arányban) vagy cseréljük le tönkölybúza lisztre.
- Allergiás verziók: elkészíthető glutén-mentes lisztből is, tejet helyettesíthetjük zab- vagy rizstejjel, a sajt kihagyható.
- Gyerekek számára tökéletes tízórai vagy délutáni uzsonna lehet!
- Szilikon muffinsütő forma is alkalmazható.
- A szalonnás muffin egy érdekes sós verzió, érdemes kipróbalni.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu