A cézár saláta az egyik legnépszerűbb saláta. Azonban nem csupán egy kalóriabomba, de sajnos nem fogyasztható tejre, tojásra, lisztre allergiások által. Ámde lehet a salátát úgy módosítani, hogy nem veszíti el az alapkoncepcióját és szerkezetét, ugyanakkor finom és allergiákban szenvedők is élvezheti. Íme egy cézár saláta másképp..
Hozzávalók
- 1 fej római saláta
- 1 ek tahini paszta
- 25 g olajos szardella (opcionális)
- 2 kis gerezd fokhagyma, aprítva
- 2 ek friss citromlé
- 1 ek balzsamecet
- 1 ek olívaolaj
- Só, bors
- Vegán parmesan sajt
- Ropogós zöldség csíkok vagy tortilla chips
Elkészítés
- A saláta leveleket átmossuk, áttöröljük, felszeleteljük vagy kezünkkel szétszaggatjuk.
- A többi hozzávalót botturmixszal eldolgozzuk (vagy mozsárban pasztává törjük). Először 1 ek citromlevet tegyünk bele, majd többet, has szükséges.
- A salátaleveleket egy tálban elrendezzük, a ropogós zöldség darabokkal leszórjuk, majd leöntjük az öntettel. Vegán sajtot reszelünk rá.
- Tálalás előtt elkeverjük.
Tippek
- A saláta tojás és tejmentes – de szardella miatt nem vegán, de még nem is vegetáriánus. A szardella azonban kihagyható vagy helyettesíthető 1 maréknyi aprított dióval – ez a verzió vegán diétába is passzol.
- Figyelem! Szezámmagra allergiások ezt a salátát nem fogyaszthatják (a tahini szezámmagból készül).
- A vegán parmesan sajt bioboltokban kapható – de nem ugyanaz, mint a vegetáriánus parmesan sajt.
- Ha tortilla chips-szel készítjük, vigyázzunk arra is, hogy az is vegán és glutén-mentes legyen (az utóbbi lisztérzékenyek számára lényeges).
- A salátát lehet gazdagítani grillezett csirkemellel, lazaccal, garnélával vagy zsírmentes bacon szalonnakockákkal.
- A cézár saláta másképp remekül passzol egy egészségtudatos étrendbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu