Tavasszal érdemes felélénkíteni a szervezetünket vitamindús ételekkel. Az olasz tavaszi leves kiváló erre, nem csupán egy kész vitaminbomba, de különösen finom is. A szokásos olasz ízektől eltérően kissé pikáns, sőt csípős, amely kora tavaszi napokon remekül feltölti energiával a lemerült szervezetünket.
Hozzávalók
- 2 szál zellerszár, aprítva
- 1 nagy vöröshagyma, aprítva
- 2 ek olívaolaj
- 2 nagy gerezd fokhagyma, préselve
- 1 kis piros chili, magtalanítva, aprítva
- 1.5 L forró házi zöldségleves
- 15 dkg spagetti, félbetörve
- 20 dkg újkrumpli, falat darabokra vágva
- 5 dkg spárga fej
- 15 dkg vegyes mirelit zöldborsó-zöldbab-lóbab
- 1-1 kis maréknyi mentalevél és petrezselyem zöld
- Tálaláshoz: Parmesan, zöld pesto (opcionális)
Elkészítés
- A zellerszár és hagyma darabokat pasztává turmixoljuk.
- Az olajat egy lábasban felmelegítjük, a hagymás pasztát 5 percig megpuhítjuk. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát és chili darabokat. 2 percig kevergetjük.
- Felöntjük a levessel, felforraljuk. Hozzáadjuk a spagettitt és a krumpli darabokat. 10 percig puhára főzzük. Hozzáadjuk a spárgafejeket és a vegyes zöldségkeveréket. 2-3 percig főzzük.
- Közben a zöldfűszereket felaprítjuk, a tűzhelyről lehúzott leveshez adjuk.
- A levest megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Melegen tálaljuk – esetleg parmesan sajtot reszelünk rá, majd tányéronként 1-1 kiskanál pestót adunk hozzá.
Tippek
- Ha a pestot és parmesant elhagyjuk, a leves nagyon egészséges, méregtelenítésre is alkalmas, különösen tavaszi méregtelenítésre. Továbbá így vegán, és a legtöbb diétás étrend keretében fogyasztható.
- Ha nem kedveljük a csípős ízeket, csupán a chili felét tegyük bele, ereket is vágjuk ki (de ne mellőzzük a chilit – nagyon egészséges!).
- A levest tálaljuk egy családi ebéd előételeként.
- A kiadósabb (sajtos, pestos) verzió ideális főétel lehet friss kenyérrel, zsemlével tálalva egy hétköznapi vacsorára, ebédre.
- Fontos, hogy a zöldségeket ne főzzük túl – a krumpli, spárga maradjon kissé harapós!
- A babos-borsós zöldségkeverék helyettesíthető egyéb tavaszi zöldségkeverékkel.
- Az olasz tavaszi leves receptje kb 4 főre elég, a maradékot botturmixszal dolgozzuk el, és fogyasszuk tavaszi nátha ellen vagy annak megelőzése végett!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu