A narancs és a mandula egy klasszikus párosítás A mandulás narancstorta is egy klasszikus sütemény, amely általában keserű sevillai naranccsal készül. Azonban a sevillai narancs szezonja csupán néhány hétig tart (tél végén), de szerencsére helyettesíthetjük narancs és citrom kombinációjával..
Hozzávalók
-
4 tojás
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált mandula
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk sütőpor
- 3 keserű (sevillai) narancs – vagy 1 nagy narancs és 1 citrom
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tortaformát kivajazunk, alját sütőpapírral kibéleljük.
- A tojássárgáját 10 dkg cukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk a mandulát, fahéjt és sütőport, majd a narancs (és citrom) reszelt héját és kicsavart levének a felét. Alaposan elkeverjük.
- Egy másik tálban a tojásfehérjéket 1 ek cukorral kemény habbá verjük.
- A hab harmadát a mandulás keverékbe fordítjuk, hozzáadjuk a maradék habot. Óvatosan keverjük el, pontosabban egy lapáttal fordítgatjuk a habot, amíg sima keveréket nem kapunk!
- A keletkezett masszát a sütőformába töltjük, eligazgatjuk, majd a sütőben kb 45 percig sütjük. Akkor jó, amikor a torta teteje felemelkedett és szép barna.
- Az átsült tortát kivesszük a sütőből. A maradék citruslevet elkeverjük a maradék cukorral. A torta tetejét kissé összeszurkáljuk, leöntjük a mázzal úgy, hogy a kis lyukakba szívódjon fel. Hűlni hagyjuk.
Tippek
- A torta frissen is fogyasztható, de másnaposan még finomabb, amikor a narancsmáz alaposan felszívódott a tésztába.
- Ideális desszert egy családi ebéd vagy vacsora végén, de akár ünnepi vagy vendégváró menüt is remekül zár. A maradékot fogyasszuk délutáni teázás mellé.
- A mandulás narancstorta lisztmentes, így lisztérzékenyek, gluténre allergiások is fogyaszthatják.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu