A karácsonyi lakomák maradékaiból fantasztikus gyors és egyszerű ételeket készíthetünk, amelyek akár szilveszterig is fogyaszthatók. Példa erre ez a zöldségpaplan alatt sült karácsonyi maradékok. Bármilyen maradék sült, főtt, párolt zöldséget használhatunk a recepthez – ha nem maradt, akkor gőz felett pároljunk sárgarépát, káposztát, zöldbabot stb. A paplanhoz használhatunk maradék krumplipürét vagy egyéb zöldségpürét is. A tejmentes változathoz növényi tejet és sajtot alkalmazzunk.
Hozzávalók
- 1 nagy bögre aprított sült pulyka/kacsa/liba/sertéshús
- 1 fej lilahagyma, vékonyra szeletelve
- 1 fokhagyma, préselve
- 2 bögre maradék sült és/vagy párolt zöldség (kelbimbó, paszternák, sárgarépa, káposzta stb.)
- 300 ml maradék húsmártás (kb.)
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
A zöldségpaplanhoz:
- 2 bögre zöldséggumók, ízlés szerint (krumpli, paszternák, zellergumó, rutabaga, édesburgonya stb.)
- Vaj és tej
- Stilton sajt (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- Meghámozzuk, felkockázzuk és forrásban lévő vízben megfőzzük a gyökérzöldségeket, majd lecsepegtetjük. Hozzáadjuk a vajat/margarint és tejet, majd ízlés szerint durva vagy sima állagúra pürézzük. Sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. Körülbelül 2 bögre zöldségpürét kell kapnunk.
- A mártást felhígítjuk az alaplevessel, ha túl sűrű. Belekeverjük a fokhagymát.
- A hagymát vékony szeletekre vágjuk.
- A maradék sült/főtt zöldségeket szeletekre vagy kockákra vágjuk, majd egy tepsi alját kibéleljük velük. A tetejére szórjuk a húst, majd a hagyma felét, és ráöntjük a mártás felét.
- Még egy réteg zöldséggel lefedjük, majd rászórjuk a hagymát és az apróra vágott petrezselymet. Leöntjük a mártással.
- A tetejére kanalazzuk a zöldségpürét, egyenletesen elosztva. Villával csíkokat húzunk a felületén.
- Kb 20 percig aranybarnára sütjük, majd a tetejére szórjunk sajtot és 5 percig grillezzük.
Kapcsolatos receptek